30 år med samrøre i politiet: Her er Filters saker om NNPF

Rolleforståelsesutvalget, som i et drøyt år har gransket politiets forhold til den ruspolitiske foreningen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), overleverte tirsdag en over 200 sider lang rapport til justisminister Emilie Enger Mehl.

Ved overleveringen konkluderte utvalgsleder Anne-Mette Magnussen med at det ikke i tilstrekkelig grad har vært «skilt mellom rollen som politi, og rollen som medlem av NNPF»

Vil du støtte våre bestrebelser med å etablere et nytt, uavhengig, seriøst og kritisk gravejournalistisk medie, utenfor den lille håndfullen konsern som kontrollerer de fleste aviser og tv-kanaler i Norge? Les mer og bli Filter-abonnent her!

Filter Nyheters gjennomgang av innsyn i dokumenter, intern korrespondanse i politiet og mediedekning av NNPF viser hvordan dobbeltroller, eksklusive avtaler og uklarhet om når NNPF-medlemmer representerer politiet har vært velkjent i justis-Norge i mange år før myndighetene erkjente problemstillingen.

Her finner du alle Filters artikler om NNPF og organisasjonens rolle i norsk politi:

Politihøgskolen utbetalte 900 000 til forfattere av omstridt narko-kurs: – Aldri et pengemotiv

– Jeg skjønner jo hva du er ute etter; at vi har et pengemotiv. Men det har aldri vært det. Vi har mer hatt behov for noe som fungerte bedre, for å gjøre mindre feil. Det er jo det som er «Tegn og symptom».

Det forteller den pensjonerte politibetjenten Ole Vidar Øiseth (65) når han møter Filter Nyheter på en kafé i Oslo … Les mer


Rektor var NNPF-medlem da Politihøgskolen utvidet fag med NNPF-kobling

I mars ble det kjent at assisterende politidirektør Håkon Skulstad har vært medlem i Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), noe han tidligere hadde benektet.

Nå kan Filter Nyheter fortelle at Skulstad i samme periode var rektor ved Politihøgskolen (PHS) da undervisningen i «Tegn og symptomer» – et konsept som opprinnelig ble utviklet av NNPF – ble utvidet til et studieemne med en uttelling på fem studiepoengLes mer


Aktivist fant inhabil statsadvokat: Helt avgjørende med innsyn i NNPF-liste, sier forsvarer

Mandag 23. januar satt den tidligere advokaten Bengt Erik Waldow (42) på tiltalebenken i Oslo tingrett. Oppland og Hedmark statsadvokatembeter mente 42-åringen var skyldig i «hensynsløs atferd» etter straffelovens paragraf 266.

Bakgrunnen var at 42-åringen 3. august i fjor hang opp tre plakater – i to ulike varianter – ved regjeringskvartalet i Oslo. På den ene plakaten sto det at statsadvokat Geir Evanger var «etterlyst» og «siktet for innførsel av en meget betydelig mengde hasj og MDMA» (en henvisning til den omstridte «Sult-saken», der Evanger var aktor), sammen … Les mer


Politiets utbetalinger til NNPF slaktes av granskerne: Brøt regler med bevilgninger, gaver og kontingent i mange år

Politi- og justis-topper i Norge har i en årrekke brutt statens økonomiregelverk med ulike former for utbetalinger til Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) – en privat, politisk organisasjon.

Den tvilsomme pengebruken blir verre av at ansatte i Politidirektoratet kan ha brutt habilitetsregler da de bevilget hundretusener til foreningen mens de selv var medlemmer … Les mer


NNPF-skandalen: De 19 mest oppsiktsvekkende punktene i rapporten

Rolleforståelsesutvalget, som i et drøyt år har gransket politiets forhold til den ruspolitiske foreningen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), overleverte i dag en over 200 sider lang rapport til justisminister Emilie Enger Mehl.

Ved overleveringen konkluderte utvalgsleder Anne-Mette Magnussen med at det ikke i tilstrekkelig grad har vært «skilt mellom rollen som politi, og rollen som medlem av NNPF» … Les mer


«Demokratisk problem»: Rapport om samrøre med NNPF ryster Politi-Norge

Det er ikke mangel på regler og normer som har ført til at et privat ruspolitisk forening har opptrådt slik at den kan forveksles med en del av det norske politiet og en rekke andre uheldige forhold. Det er mangel på etterlevelse, som er både den enkelte politiansatte og politilederes ansvar.

Det slår det såkalte Rolleforståelsesutvalget fast i sin rapport, som ble overlevert justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på en pressekonferanse i dag … Les mer


Kommentar: Nå vil «Goggen» straffe satire også – Det er ikke noe å le av

Nylig ble det kjent at en tidligere advokat er tiltalt etter straffelovens §266 om «hensynsløs adferd» fordi han i august i år hengte opp «Etterlyst»-plakater med bilder av statsadvokat Geir Evanger og politiinspektør Jan Erik Bresil i Oslo sentrum. (Se ovenfor).

På toppen av straffesaken har Evanger fremmet et krav om oppreisning på hele 50 000 kroner i forkant av rettssaken i januar. Bresil og Evanger … Les mer


NNPF utpekt som «kompenserende tiltak» i politiet: – Noen problematiske slagsider

Forrige uke skrev Filter Nyheter om flere ansatte ved Politihøgskolen som kom med kraftig kritikk om innflytelsen som den ruspolitiske foreningen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) har hatt i politiet og overfor politistudenter.

Utfordringer rundt Politihøgskolens styringsform ble tidligere evaluert i en egen utredning (NOU) i 2014 … Les mer


Endret navn på narkotikafag for å unngå NNPF-forveksling – men fortsatt brukes denne pensumboka

– Helt siden slutten av 90-tallet har jeg stilt meg undrende til dette «faget» og rollen NNPF har spilt overfor utdanningsinstitusjonen.

Det forteller sosiolog Pål Frogner, lektor ved Politihøgskolen (PHS), når Filter Nyheter møter ham på kontoret på Majorstua.

Frogner har jobbet ved PHS som høyskolelektor i 24 år… Les mer


Årevis med NNPF-frustrasjon blant ansatte på Politihøgskolen: – Reinspikka ideologi

«Norsk Narkotikapolitiforening regnes av mange i dag som svaret på det offisielle politi og tollvesens dårlige samvittighet. Dette med tanke på manglende opplæring og kompetanseheving for de to etatene. Det beste måtte være om NNPF ble gjort overflødig i så henseende.»

«Håpet er at skoleringen av tjenestemenn og kvinner i disse to etatene blir så god at NNPF sine utdanningsinstitusjoner ville være som et rent supplement.»

Ordene er hentet fra en lederartikkel i Motgift … Les mer


Mer enn 500 000 overført: Politiet betalte NNPF for at politifolk skulle kurse politifolk om narkotika

13 hettegensere og to t-skjorter med Bry Deg-logo på brystet, inkludert ni superundertøy-sett for herrer.

Profileringsmateriellet fra kampanjen til den private, ruspolitiske organisasjonen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF) var en klesbestilling fra Nord-Trøndelag politidistrikt (nå: Trøndelag politidistrikt) til ansatte i politiet … Les mer


«Brutale» narkoaksjoner og uhjemlede rusransakelser: – Holdningene har endret seg radikalt

– Politiets praksis har vært fullstendig hensynsløs overfor brukerne. Den såkalte «krigen mot narkotika» har egentlig vært krigen mot brukerne, sier Arild Knutsen, leder av Foreningen human narkotikapolitikk (FHN). Filter Nyheter møter ham på foreningens kontor i Torggata i Oslo.

Knutsen var tidligere en del av rusmiljøet i hovedstaden, før han … Les mer


30 år med samrøre i politiet: «Kvasi-vitenskap», millioner og politikk i uniform

«Uniformerte politibetjenter på stand inne på skolen. Inviterer til dialog med elevene, og deler ut brosjyrer fra NNPF.»

«1–2 uniformerte politibetjenter, samt trolig en representant for NNPF. De deler ut informasjonsmateriell fra NNPF».

Slik lød planleggingsdokumentet da politiet skulle… Les mer


Slik fikk narkopolitiforeninga fylkeskommunen til å slå ned på Unge Venstre-kampanje

Unge Venstre har reagert på at de i forbindelse med skoledebatter i valgkampen har fått beskjed om å fjerne eller utelate valgkamp-materiell som tar til orde for legalisering av cannabis. En rekke fylkeskommuner har instruert sine videregående skoler om å nekte ungdomspartiet å dele ut buttons og reise bannere med slagordet … Les mer


Kommentar: Hvem skal stoppe det privatpraktiserende hasjpolitiet?

Politiets uakseptable inngripen i Unge Venstres valgkamp på grunn av en barnslig tegning av en joint, viser at samrøre mellom narkotikapolitikk og politiarbeid  har blitt en tillitskrise.

Mye handler om Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), som har over 3000 medlemmer i politiet, påtalemyndigheten, Kriminalomsorgen, Forsvaret og Tollvesenet … Les mer


Politiet svarer på kritikken: «Har ikke grepet inn mot Unge Venstre»

Filter Nyheter skrev tirsdag om hvordan videregående skoler og fylker har sanksjonert mot Unge Venstres valgkamp-materiell, der en tegning av en joint og teksten «Legalize it» blant annet er blitt oppfattet som reklame for ulovlig narkotikabruk … Les mer


Norsk narkotikapoliti-parodi ble fjernet fra Twitter

Først av alt: Vi aner ikke hvem som står bak. Men twitter-kontoen Norsk Politinarkotikaforening fikk oss til å trekke på smilebåndet da den oppsto for et par dager siden med skarp parodi på mer kjente Norsk Narkotikapolitiforening. Det gjorde den med twitter-hendelen @realnpnf, rundt 100 følgere og tweets som dette:   Riktignok bare fram til i går. Da ble kontoen ble stengt av Twitter for brudd på reglene … Les mer

Denne siden oppdateres når Filter publiserer nye saker om NNPF.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.