Aktivist fant inhabil statsadvokat: Helt avgjørende med innsyn i NNPF-liste, sier forsvarer

Mandag 23. januar skulle Oslo tingrett vurdere om plakatene av Geir Evanger og Jan Erik Bresil var vernet av ytringsfriheten eller ulovlige. I stedet ble rettssaken avvist. Foto: Marie Lytomt Norum

Mandag 23. januar satt den tidligere advokaten Bengt Erik Waldow (42) på tiltalebenken i Oslo tingrett. Oppland og Hedmark statsadvokatembeter mente 42-åringen var skyldig i «hensynsløs atferd» etter straffelovens paragraf 266.

Bakgrunnen var at 42-åringen 3. august i fjor hang opp tre plakater – i to ulike varianter – ved regjeringskvartalet i Oslo. På den ene plakaten sto det at statsadvokat Geir Evanger var «etterlyst» og «siktet for innførsel av en meget betydelig mengde hasj og MDMA» (en henvisning til den omstridte «Sult-saken», der Evanger var aktor), sammen med en oppfordring til å ringe politiets sentralbordnummer for tips.

På den andre plakaten, som var hengt opp to steder, var det et bilde av politiinspektør og lærer ved Politihøgskolen, Jan Erik Bresil. På plakaten sto det at han var «etterlyst» og «siktet for ulovlig tvangsmiddelbruk og ulovlige bierverv», og at han «utgir seg for å være politiet». «Har du info» ring Spesialenheten for politisaker som har «telefontid onsdag 1030–1045», sto det.

Bresil og Evanger er leder og nestleder i Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), mens Waldow er en mangeårig kritiker av politiets metodebruk i narkotikasaker og politiets bånd til NNPF. QR-koden på den ene plakaten ledet til hjemmesiden til Rolleforståelsesutvalget – granskerne som har ettergått rolleblandingen i politiet og i januar kom med kraftig kritikk mot politietatene.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.