– Angrep på demokratiet: Maskerte høyreekstremister angrep politikere og Expo under antifascistisk foredrag

Foto: Erik Glaad / Expo

Minst fem maskerte menn tok seg onsdag kveld inn på et åpent arrangement om antifascisme i Sverige som var arrangert av Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

Voldsangrepet skjedde like før en ansatt i den antirasistiske stiftelsen Expo skulle holde en innledning i forkant av en panelsamtale med blant andre riksdagspolitiker Samuel Gonzalez Westling (V) i en teatersal i Gubbängen utenfor Stockholm.

De maskerte mennene gikk løs på flere personer og skal blant annet ha brukt såkalt forsvarsspray før de vandaliserte lokalet og kastet fra seg røykgranater.

En av de inviterte deltagerne i panelsamtalen, den antifascistiske skribenten Mathias Wåg, forteller til Expo at han ble tildelt flere slag av de antatte nynazistene.

– De var målbevisste og gikk etter meg, sier Wåg.

En av arrangørene, lokalpolitikeren Mattias Skagerholm i Vänsterpartiet, forteller at folk drakk kaffe og pratet i foajeen i teateret mens andre forberedte starten på arrangementet.

– Da kom det inn fire til seks svartkledde, maskerte høyreekstremister. De begynte å slåss med folk og kastet inn røykbomber. Det var veldig tykk, skarp røyk. Jeg så folk som ble tildelt slag og folk som fikk rød farge i ansiktet, forteller han til Expressen.

Tre personer ble kjørt til sykehus for undersøkelser, men ingen fikk alvorlige skader.

Statsminister Ulf Kristersson i Moderaterna ringte onsdag kveld lederen i Vänsterpartiet ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.