Kommentar: Nå vil «Goggen» straffe satire også – Det er ikke noe å le av

Nylig ble det kjent at en tidligere advokat er tiltalt etter straffelovens §266 om «hensynsløs adferd» fordi han i august i år hengte opp «Etterlyst»-plakater med bilder av statsadvokat Geir Evanger og politiinspektør Jan Erik Bresil i Oslo sentrum. (Se ovenfor).

På toppen av straffesaken har Evanger fremmet et krav om oppreisning på hele 50 000 kroner i forkant av rettssaken i januar.

Bresil og Evanger har lenge vært de mest kjente lederne og aktivistene i den  ruspolitiske organisasjonen Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), og er begge maktpersoner som selv vet å være harde i klypa i det offentlige ordskiftet. Tiltalte i plakatsaken har ofte kritisert NNPF i sosiale medier og har de siste ti årene ytret seg om politiets metodebruk i narkotikasaker både som jurist og privatperson.

«Etterlyst»-plakatene er politisk satire i denne debatten, og har ingenting i en rettssal å gjøre. Tiltalen er et angrep på ytringsfriheten.

«Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år», heter det i den aktuelle paragrafen.

Den rammer gjerne truende menn som oppsøker ekskjærester etter å ha sjikanert dem i lengre tid; uthengning av mindreårige på nettet; personer som går amok i det offentlige rom; eller folk som i tillegg til vold og trusler har begått trakassering som ikke treffes av andre paragrafer. Ofrene har gjerne fryktet for sin egen sikkerhet.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.