Expo-journalist var midt i dramaet i Gubbängen: – Det var demokratiets ryggrad som ble angrepet

  • Det var da Expo skulle holde foredrag på en antifascistisk samtalekveld arrangert av Vänsterpartiet og Miljöpartiet på onsdag, at de gikk til angrep: Høyreekstremister væpnet med røykbomber og pepperspray. Expos reporter Erik Glaad så hvordan en god kveld for demokratiet på et øyeblikk ble til en skrekkopplevelse som de demokratiske kreftene sto rakrygget imot:

KLOKKA NÆRMET SEG 18.30, sola ga teaterfoajeen et lys som nesten minnet om følelsen av varm sommerkveld. Min kollega Klara og jeg ble tilbudt ytterligere en bolle av kvinnen i 70-årene, en av dem som sto bak kveldens arrangement. To dager tidligere hadde hun ringt Klara, som skulle holde foredrag den kvelden, for å spørre hvor mange boller hun skulle bake. Kardemommen i bollene hadde hun knust selv, for hånd.

Jeg tenker det er slik dagens politiske engasjement ser ut. De fleste ildsjelene på grasrota som gir av sin tid til vårt demokrati, fra høyre til venstre, er i de øvre aldersgrupper. Jeg ble imponert, følte en slags takknemlighet og respekt. Det hun gjør er hinsides karriere-jag og belønninger. Det er et hardt arbeid å holde den demokratiske samtalen i live.

BLIKKET MITT SØKTE UT MOT TORGET. Fem maskerte unge menn løper mot inngangen. Det jeg ser får synsfeltet til å smale, jeg hører pulsen i halsen, blodet skynder seg til hodet.

Det er ingen tvil om hva som kommer til å skje. Instinktivt roper jeg, så høyt stemmen min bærer, at vi blir angrepet. Jeg vet at dette kan gå veldig ille. Jeg, kollegaen min og kvinnene som serverte kaffe, leter etter et sted å flykte...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.