Kommentar: Folk flest er ikke uredelige

Ingvild Kjerkol måtte fredag fratre som statsråd. Foto: Silje J. Eggestad

Fredag kom endelig forløsningen – statsminister Jonas Gahr Støre ba sin helseminister om å ta sin hatt og gå. 

For de av oss som var til stede eller lyttet til pressekonferansen, var det en påfallende lite angrende synder som sto der, følte seg urettmessig dømt og var uenig i sjefens konklusjon om at hun måtte fratre.

Kjerkols avgang og hvordan den kom til, skiller seg ikke ut fordi den er unik på noen måte, men fordi den dessverre er kommet til å representere en vilje til makt blant våre statsråder og folkevalgte som overskygger evnen til å ta konsekvensene av sine feil.

Til det ligger også forsøkene på å alminneliggjøre feilene som blir begått.

«Jeg stiller på likefot med alle andre masterstudenter», hevdet Kjerkol da hun 20. januar ble konfrontert med de første avsløringene av omfattende tekstlikhet i masteroppgaven hun leverte i 2021.

Siden da har sammenlikningen med «alle andre studenter» blitt en av Kjerkols mest brukte formuleringer.

Men studenter flest jukser ikke i besvarelsene sine, skal vi tro undervisere og forskere ved landets fremste universiteter. «Vi kan få inntrykk av at plagiat er utbredt, men det er langt fra tilfellet», opplyste jusprofessor Tarjei Bekkedal ved Universitetet i Oslo i januar.

I Kjerkols tilfelle...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.