Oath Keepers-leder dømt for sammensvergelse mot staten

RETTEN SIER KONGRESS-STORMING VAR KUPPFORSØK: Lederen for ytre høyre-militsen Oath Keepers, Stewart Rhodes (57), er sammen med en av sine underordnede funnet skyldig i organisert forsøk på å bruke vold for å hindre at Joe Biden ble innsatt som president.

Dommen i den føderale distriktsretten i Washinghon DC er den første som slår fast at stormingen av Kongressen i fjor var sluttpunktet for såkalt seditious conspiracy. Det er den mest alvorlige tiltalen som er fremmet så langt blant de 900 kriminalsakene som springer ut av etterforskningen av hendelsene mellom presidentvalget og den formelle ratifiseringen 6. januar. For Justisdepartementet er det en viktig seier, som riktignok dempes av at Rhodes ble frikjent for to andre tiltaler om sammensvergelse. Han risikerer likevel 60 års fengsel.


DAGENS VM: Iranere feiret resultatet med fyrverkeri, jubel og kamprop for kvinners rettigheter da det iranske herrelandslaget tapte 0-1 mot USA i siste gruppespillkamp tirsdag. I iranske gater brukte folk kampen – som på forhånd fikk myndighetene til å mobilisere ekstra sikkerhetsstyrker – til å gjenta protestene mot det iranske prestestyret. På tribunen kunne man se supportere holde opp navnet til Mahsa Amini, kvinna hvis dødsfall i moralpolitiets arrest har utløst omfattende offentlige demonstrasjoner i høst. I Iran fikk kvinner lov til å gå på fotballkamp først i 2019, og har fortsatt bare tilgang på noen få, utvalgte kamper, skriver The Guardian.


  • Vil du støtte Filter Nyheters arbeid med å løfte fram nyhetene regimet i Qatar helst feier under teppet – og samtidig lese mer omhvordan autoritære regimer bruker populær sport for å bedre sitt frynsete image? Da har vi et hat-trick av et tilbud til deg:
    1. Få full tilgang til Filter Nyheter på nett i et helt år, med flere eksklusive nyhetsbrev i innboksen.
    2. Få vårt månedlige printmagasin i postkassa hver måned i et helt år.
    3. Få tilsendt vårt spesialmagasin om sportsvasking uten ekstra kostnad.
  • Alt dette får du dersom du tegner et årsabonnement nå. Klikk her eller på den gule knappen nederst for å lese mer og tegne deg!

JA, DET ER EN ENKELTMÅLING: Men Senterpartiets oppslutning på Opinions måling  22.–24. november for Altinget og ABC Nyheter skaper nok likevel trykket stemning på finansminister og partileder Trygve Slagsvold Vedums kontor. Ikke bare havner partiet under sperregrensen, og ville, dersom det var stortingsvalg nå, mistet alle utjevningsmandatene: Takket være velgernes fordeling på valgdistriktene ville det ikke hatt et eneste distriktsmandat heller. Et Storting helt uten Sp har vi ikke hatt siden før partiet første gang kom inn for 101 år siden, skriver Altinget.


SIKRER RETTEN TIL LIKEKJØNNET EKTESKAP I SISTE LITEN: Senatet i USA har vedtatt en historisk lov som sikrer at den føderale staten anerkjenner likekjønnede ekteskap. Loven skal nå vedtas med alminnelig flertall i Representantenes hus, der Det demokratiske partiet, som står bak lovforslaget, har kontroll med visepresidentens stemme. Det blir trolig den siste progressive lovpakka som går gjennom Kongressen før de nyvalgte representantene skrider til verket på nyåret og endrer flertallet i sistnevnte kammer, og kunne vedtas takket være at tolv republikanske senatorer brøt med partirekkene. Retten til homofile ekteskap støttes ifølge meningsmålinger av 70 prosent av befolkningen i USA.

Men ikke alle er imponert. Florida-guvernør og ny stjerne i Det republikanske partiet, Ron Desantis, sier han ikke tror loven vil ha stor praktisk betydning, og sier «jeg kjenner mange homofile som er mer bekymret for bensinprisene»


NYE OPPTØYER I KINA: Kinesiske myndigheter slår hardere ned på demonstrasjoner og kaller dem som står bak uroen i en rekke store byer de siste dagene, for «fiendtlige krefter». Regimet i Beijing bruker mobildata for å spore hvem som deltar, ringer for å skremme dem i etterkant, fjerner alle bilder og videoer av demonstrasjonene på sosiale medier og bruker nasjonalistiske stråmennskontoer for å spre rykter om at alt er iscenesatt av utenlandske agenter som søker å så splid i det kinesiske samfunnet. Det har vi fått høre av Ron Atkins på BBC News. Like fullt blusset protestene opp igjen i natt i den enorme industribyen Guangzhou sør i Kina. Videoer som har sluppet ut gjennom nettmuren viser store politistyrker i formasjon og smitteverndrakter, og folk som kaster ødelagte lockdown-barrierer mot dem. 

På grunn av den strengt håndhevede nulltoleransen mot covid-smitte mangler den kinesiske befolkningen i stor grad immunitet mot covid-19, såvel som håp om en vei ut av de langvarige nedstengningene. De har gjort at vare- og tjenesteproduksjonen nå er på sitt laveste på sju måneder, ifølge Reuters.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.