Dette er loven som gjør at Trump kan sende stridsvogner mot demonstranter

President Donald Trump ved Lima stridsvogn-fabrikk i Ohio, mars 2019. Foto: Det hvite hus / Shealah Craighead

Insurrection Act, på norsk noe sånt som Opprørsloven, er en lov som gir den amerikanske presidenten fullmakt til å mobilisere det amerikanske forsvaret eller delstatenes nasjonalgarder for å slå ned på opprør og sivil ulydighet.

Utgangspunktet er at det må være en ekstraordinær situasjon.

Men hvor ekstraordinær?

I forrige presidentperiode ønsket Trump å ta i bruk loven for å slå ned på opptøyer i delstater der han mente at de folkevalgte Demokratene ikke var hardhendte nok i reaksjonen. Hans egen forsvarsminister var uenig og satte en stopper for det.

Nå varsler Trump og hans politiske rådgivere at de ikke vil la noe stå i veien for å ta i bruk loven dersom han blir valgt til president på ny.

Eksperter advarer om at loven fort kan bli et «verktøy for tyranni».

Hva sier loven?

«Insurrection Act» gir presidenten fullmakt til å sette ut væpnede styrker innenfor landets grenser. Loven omgår dermed en annen lov, «Posse Comitatus Act», som forbyr presidenten å bruke USAs føderale styrker til å håndheve sivile lover.

Ifølge lovens tre deler kan presidenten sette ut militæret ved disse krisesituasjonene:

1) Dersom en delstats lovgivende forsamling eller guvernør ber om f...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.