Fryktet atomkrig og militærkupp: Disse sju stanset Trump sist – nå er de bannlyst fra trumpsfæren

Montasje av Mike Pence, Jim Mattis, Mark Esper, John Bolton, Mark Milley og John Kelly. Foto: White House / DOD / US Army / DHS

De jobbet tett på president Trump og måtte håndtere store sikkerhetspolitiske utfordringer – innenriks såvel som utenriks – på sin vakt.

Her er noen av dem som forsøkte å stanse Trumps villeste innfall og nektet å være med på hans mange partipolitiske korstog.

Det inkluderte å roe ned høyspente situasjoner med Kina og Nord-Korea, forhindre rakettangrep mot Mexico, minne forsvaret om å ikke hjelpe en tyrann å klore seg fast til makten, og avverge at USA meldte seg ut av Nato.

I dag er alle sammen røket uklar med presidenten og vil ikke være der til å tøyle ham dersom han skulle få en neste presidentperiode etter høstens valg.

1. Jim Mattis – forsøkte å stanse amerikansk uttrekning av Syria

Første forsvarsminister (januar 2017 – januar 2019)

James (Jim) Mattis hadde tilbrakt størstedelen av yrkeskarrieren i det amerikanske forsvarets eliteavdeling, ledet styrker i Irak og Afghanistan, og vært sjef for USAs sentralkommando under Barack Obama, før han som firestjerners general ble utnevnt til forsvarsminister av Trump.

Som minister pleiet Mattis USAs allianse med Saudi-Arabia. Han fikk Trump til å oppheve begrensningene på militæreksport til landene som var del av Saudi-koalisjonens intervensjon mot Iran-støttede houthi-opprørsgrupper i Jemen.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.