Derfor fikk republikanerne panikk etter at frosne embryoer ble definert som barn

Kvinner i Alabama demonstrerer for retten til assistert befruktning (IVF). Foto: Brian Lyman/Alabama Reflector

Når starter livet? Er det når et egg befruktes, når et foster kan overleve utenfor livmoren eller først når barnet er født? Eller har et frossent embryo på et laboratorium allerede livets rett? 

Spørsmålet er både moralsk og juridisk. En rekke amerikanske abortmotstandere har i alle år kjempet for at grensa må settes så tidlig som mulig.

De fikk en stor seier da USAs høyesterett i juni 2022 vedtok den såkalte Dobbs-dommen, som i praksis overkjørte landets føderale abortrettigheter (se faktaboks). 

Mer enn en tredjedel av amerikanske delstater definerer i dag livets start i ulike deler av svangerskapet. Ti av dem helt fra befruktning – en definisjon som oftest henger sammen med strenge abortforbud.

I Alabama, delstaten med et av USAs strengeste abortforbud uten unntak for verken voldtekt eller incest, vedtok høyesterett i midten av februar å sette grensa ytterligere ned. 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.