Regjeringen får kritikk for treg Ukraina-hjelp

– ALTFOR TREGT: En enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget gir nå regjeringen kritikk for lang saksbehandlingstid etter Ukrainas sivile bistandsanmodninger i de første månedene etter Russlands fullskala invasjon. – Håndteringen i krigens første måneder har vært altfor treg i en akutt situasjon, uttaler kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H). Høyre og Venstre mener også at Emilie Enger Mehl (Sp) brøt opplysningsplikten i sitt svar til Stortinget om anmodninger til regjeringen om medisinsk evakuering av sårede ukrainske soldater, men komitéflertallet vil ikke strekke det lenger enn at statsråden burde informert Stortinget tidligere. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener Høyre og Venstre «prøver å skåre billige poeng» i saken.

Det var Filter Nyheter som først avslørte store forsinkelser, feilinformasjon og konflikt internt i regjeringen knyttet til Ukrainas bistandsanmodninger. Her er noen av artiklene våre fra våren 2022:POLITIMANN SKUTT: Tysk politi aksjonerte i dag igjen mot høyreekstremister i det såkalte Reichsbürger-miljøer, og utførte razziaer mot minst 20 adresser i sju delstater. Bevegelsen er kjent for anti-statlig ideologi der den tyske forbundsstaten og dens demokratiske institusjoner ses på som illegitime. I en stor antiterror-aksjon i desember ble mange medlemmer arrestert og siktet for planer om væpnet statskupp, og dagens raid skal ifølge tyske medier være en del av den samme etterforskningen.

I Reutlingen i Badem-Württemberg ble en polititjenesteperson skadet da det ble avfyrt skudd. Personen som skjøt skal ikke engang ha vært blant personene som skulle arresteres, men er nå siktet for drapsforsøk. Hendelsen viste hvor farlige disse oppdragene er, mener justisminister Marco Buschmann: «Myndighetene er nødt til å avvæpne reichsbürgerne», tvitrer han.


SLAG I LUFTA? «Målet er å trekke Oljefondet helt ut av Russland», kunngjorde finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i fjor, tre dager etter Russlands fullskala invasjon i Ukraina. Ett år senere er ikke Norges pengebinge kvitt et eneste av de russiske verdipapirene. 

Vil det i det hele tatt bli mulig? Filter Nyheter har spurt Oljefondet, Finansdepartementet, en rekke fondsforvaltere, uavhengige fageksperter og lederen av utvalget som i fjor drøftet problemstillinger knyttet til Oljefondets langsiktige investeringer: De er alle enige om at på ubestemt tid, fram til sanksjonene oppheves og markedet i Russland fungerer normalt, er det umulig for Oljefondet å bli kvitt de russiske investeringene. Årsakene er både tekniske og juridiske. Les mer i vår ferske artikkel her.


Akkurat nå kan du kjøpe et årsabonnement på Filter Nyheter og få et årsabonnement på fotballtidsskriftet Josimar uten ekstra kostnad! To aviser for prisen av én, altså.

Men kampanjeperioden går mot slutten. Derfor er det lurt å slå til nå.

Klikk her for å bestille et årsabonnement på Filter Nyheter (900 kroner for papir og digitalt) – og få med et årsabonnement på Josimar (papir og digitalt) på kjøpet.


VAR IKKE PERFEKT: Påstandene til Storbritannias væpnede styrker om at de kjempet en «perfekt krig» og ikke tok livet av en eneste sivilist da de var med på å drive IS ut av Nord-Irak i 2016-17, holder ikke mål, ifølge en ny gransking: Tvert imot tok britiske bomber livet av uskyldige ved hvertfall seks angrep på Mosul. 

Det viser en granskning The Guardian har gjort i samarbeid med det ideelle selskapet Airwars, som dokumenterer den internasjonale luftkrigen mot den islamske staten og andre grupper i Irak, Syria og Libya. 

Journalistene har blant annet gått gjennom 1300 av den vestlige koalisjonens dokumenter som ble frigitt etter en innsynssøknad av The New York Times i forfjor og kryssjekket dem med andre kilder for å identifisere angrep der sivile liv gikk tapt. Typen mål, ammunisjonen som ble brukt og de spesifikke lokasjonene tyder på at britene sto bak seks av disse, ifølge avisa, som også har reist til området og intervjuet etterlatte.


ER TRUMP TILTALT? Nei, fortsatt ikke. Men han håper angivelig å bli påsatt håndjern når det skjer, for maksimal martyr-effekt.


FLERE DØDE ETTER NYE LUFTANGREP: «Hver gang noen hører ordet ‘fred’ i Moskva, blir det gitt ordre om nye, kriminelle angrep». Det er Volodymyr Zelenskyjs kommentar til at Xi Jinpings hjemreise fra Moskva – der den kinesiske presidenten fremmet det han mener er en plan for de-eskalering og stans i krigshandlingene i Ukraina – ble akkompagnert av nye luftangrep i det invaderte landet. I Kyiv skal fire være drept etter at 21 iranskproduserte droner kom inn over hovedstadsregionen og hvertfall en av dem slo ned ved en skole (16 ble skutt ned, ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet). En er dessuten drept og 25 skadet i et angrep på en boligblokk i Zaporizjzja som ble fanget opp av kameraer

Zelenskyj besøker i dag fronten vest for Bakhmut, der ukrainerne har et motangrep på gang etter at russiske styrker har vært nær en overtakelse av byen. Motangrepet letter presset på en av Ukrainas forsyningslinjer, ifølge britisk etterretning.

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen

Foto: Hans Permana (CC BY-NC 2.0)


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.