Helseforetak ville gi ambulanser i hastehjelp til Ukraina – måtte vente 17 dager på svar fra UD og Helsedepartementet

Samtidig som Russland har bombet sykehus og utrykningspersonell, har en rekke ulike givere i Europa forsøkt å styrke Ukrainas tilgang på ambulanser i krigsområdene så raskt som mulig.

I starten av mars ga blant andre Danmark, Finland, Italia og Estland ambulanser til Ukraina. Donasjonene ble gitt gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM), som Norge er medlem av.

Ambulanser har vært en viktig del av den fysiske nødhjelpen i krigssonen: BBC News beskrev 15. mars hvordan ambulanser donert fra Nord-England hadde blitt satt inn i redningen av mennesker etter et russisk missilangrep bare noen timer etter at kjøretøyene var overlevert til ukrainerne.

Filter Nyheter kan nå fortelle at også Helse Midt-Norge her hjemme tidlig ga beskjed til Helse- og omsorgsdepartementet om at helseforetaket hadde fire ambulanser i sin regionale kjøretøypark som de kunne donere til Ukraina.

Det skjedde allerede 2. mars, samtidig som Danmark var i ferd med å forberede en transport med 30 ambulanser til Ukraina og nabolandene.

Men i Norge stanset tilbudet opp hos sentrale myndigheter:

Først fredag i forrige uke, 18. mars, fikk EU beskjed om at Norge kunne tilby de fire ambulansene fra Ålesund.

«Allereie 24. mars vil dei etter planen vere på veg», skrev Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding tirsdag ettermiddag. Da har det imidlertid gått én måned etter invasjonsdagen i februar og a...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.