«Norge tok ikke ordet»: Dette ga 22 andre land til Ukraina mens Norge satt på gjerdet

Filter Nyheter har tidligere skrevet om hvordan Norge var blant de siste europeiske landene til å sende sivilt beredskapsutstyr til Ukraina.

 • Les også: Norge svarte ikke på Ukrainas akutt-bestilling: Brukte seks dager på å finne førstehjelpsutstyr
 • Dokumenter som Filter Nyheter har fått innsyn i, viser at bidragene fra de andre landene langt overgår Norges bidrag – når det endelig kom.

  Først 1. mars ga Norge beskjed om at vi kunne avse 22 pakker kirurgisk materiell til Ukraina. (Hver pakke er tenkt til behandlingen av 100 pasienter i ti dager). Norge oppdaterte bidraget 6. mars med en forsendelse legemidler verdt rundt 43 millioner kroner.

  Filter Nyheter har fått innsyn i korrespondanse mellom norske myndigheter og den norske EU-delegasjonen i Brussel, som viser gjentatte oppfordringer om å sende norske bidrag til Ukraina gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM), der Norge er medlem.

  På selve invasjonsdagen, 24. februar, ble departementene påminnet om at flere europeiske land allerede hadde meldt inn bidrag til Ukraina og at stemningen var at alle nå måtte bidra:

  «Gjennomgående sterk vektlegging av betydningen av at «Team Europe» leverer.»

  Den ...

  Fortsette å lese (gratis)

  Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

  Harald S. Klungtveit
  Redaktør

  Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.