Nye hjemler: Regjeringen vil at PST skal lagre ytringer på nettet

FÅR LAGRE MENINGSYTRINGER FRA NETTET: Emilie Enger Mehl (Sp) la i dag fram forslag om at Politiets sikkerhetstjeneste skal få lov til å lagre personers ytringer fra det åpne nettet. På en pressekonferanse i dag understreket justisministeren at formålet er å forebygge terror, og at hjemmelen ikke gjelder chattetjenester, e-poster, eller kryptert eller privat informasjon. Der PST har bedt om å få lagre slike opplysninger i 15 år, sier Regjeringen at det holder med fem, ifølge VG. Både justisministeren og PST-sjefen avviser at de nye hjemlene vil kunne utarte til masseovervåking. «Formålet er ikke å følge med på eller overvåke enkeltpersoner. Formålet er å kunne utarbeide analyser og etterretningsvurderinger om trender og utviklinger på et overordnet nivå», sier Mehl.


DETTE BETYR SVs OLJE-UTSETTELSE: Utsettelsen av 26. konsesjonsrunden for utdeling av lisenser for olje- ohg gassleting er løftet fram som den store klimaseieren til Sosialistisk Venstreparti i budsjettavtalen med Regjeringen. De reelle konsekvensene av utsettelsen kan likevel være begrensede. Letelisenser deles nemlig ut gjennom to ordninger: En nummerert, som skjer annethvert år og er den SV nå fikk utsatt, og såkalte TFO-er, som skjer hvert år. 523 av 545 tillatelser til å lete etter olje som er gitt de siste åtte årene har skjedd gjennom TFO-runder – det illustrerer hvordan de mest attraktive delene av norsk sokkel allerede er inkludert i TFO-rundene. Interessen for de nummererte konsesjonsrundene har vært begrenset: I 2021 flagget bare syv selskaper interesse for den 25. konsesjonsrunden, n...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.