Norge svarte ikke på Ukrainas akutt-bestilling: Brukte seks dager på å finne førstehjelpsutstyr

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og bombing i Kharkiv, Ukraina.

Da Russland gikk til full invasjon 24. februar, slo Ukraina alarm i EU-systemet UCPM, som skal sikre at nødhjelpforsendelser kommer raskt fram i akutte situasjoner:

I den humanitære krisen som var i hurtig utvikling, ba landet blant annet om tilfluktsutstyr og medisinske artikler for å hjelpe sivile.

Allerede dagen etter, 25. februar, hadde 16 europeiske land respondert på den detaljerte bestillingen. De stilte til rådighet utstyr som telt, feltsenger, tepper og medisiner. Blant de første landene til å love utstyr var Danmark, Finland og Sverige.

Til og med Ukrainas naboland Romania hadde meldt inn beredskapsutstyr de kunne avse.

Men fra Norge kom det ingen respons.

«Er i prosess»

Filter Nyheter har de siste dagene forsøkt å finne ut hvorfor Norge har framstått som fraværende i denne delen av hjelpearbeidet, tross en helt konkret anmodning fra Ukraina.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap henviste mandag til Justis- og beredskapsdepartementet, som har det overordnede ansvaret for Norges deltakelse i den viktige EU-ordningen.

Justis- og beredskapsdepartementet fikk de første henvendelsene om saken 28. februar, men svarte ikke på noen av spørsmålene før onsdag, to døgn senere:

– Flere mulige donasjoner er allerede i prosess og på vei til Ukraina, i f...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.