Hemmelig Ukraina-notat: To statsråder vil vingeklippe UD etter norsk nødhjelp-fiasko

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ber utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om at UD fratas beslutninger om Ukraina-nødhjelp.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) koblet forrige søndag inn statsministeren i en pengekrangel med Utenriksdepartementet om hvem som skal bestemme over Norges bistand til Ukraina.

Filter Nyheter er kjent med innholdet i et såkalt politikernotat de to statsrådene sendte til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) 6. mars, med Statsministerens kontor på kopi.

I notatet går Kjerkol og Mehl langt i å peke på Utenriksdepartementet som en årsak til at norske myndigheter ikke har gjort raske nok vedtak om nødhjelp etter konkrete anmodninger fra Ukraina.

De to statsrådene ber om endringer som i praksis vil fjerne UD fra beslutningene om norsk utstyr eller personell som skal sendes via EUs ordning for sivil beredskap (UCPM).

Mehl og Kjerkols begrunnelse for at de vil bestemme over Ukraina-nødhjelp uten at Utenriksdepartementet skal ha det siste ordet, er oppsiktsvekkende:

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.