«Markedet er bunnskrapt»: Sa nei til å sende Ukraina flyktningtelt fordi Norge ikke klarer å skaffe nye

Flyktinger i Polen ved grensa til Ukraina denne uken (Foto: UD) og faksimile av UDI-notat fra desember.

Sist onsdag skrev Filter Nyheter at Norge i den første uken av invasjonen lot være å svare på Ukrainas hasteanmodning om bestemte typer utstyr som kunne hjelpe sivilbefolkningen.

I samme periode responderte minst 22 andre europeiske land og sendte utstyr som telt, tepper og medisinske artikler fra sine beredskapslagre.

Ukraina hadde slått alarm om sine akutte behov i EUs ordning for sivil beredskap (UCPM), der Norge er partner. Kriseordningen, som Justis- og beredskapsdepartementet har det overordnede ansvaret for her til lands, skal sikre at fysiske nødhjelpforsendelser og personell blir sendt så raskt som mulig.

Blant de første landene til å love utstyr – allerede 25. februar – var Danmark, Finland og Sverige. Først 1. mars kom Norge fram til at det var mulig å bidra, men kun med førstehjelpsutstyr, og fredag 4. mars var den norske forsendelsen med kirurgisk materiell framme i Polen.

Dermed gikk det saktere for Norge å respondere med nødhjelp i den viktige EU-ordningen enn å sende de mye omtalte panservernvåpnene til Ukraina.

Andre deler av Ukrainas akutte «bestilling» 24. februar gjaldt blant annet:

  • Telt, senger og tepper
  • Beskyttelsesutstyr (smittevern)
  • Desinfeksjonsmiddel
  • Brannslukkingsutstyr<...>

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.