EU går ut mot UD etter telefonsamtale med Huitfeldt: – Selvfølgelig sa han ikke det

Utenriksminister Anniken Huitfeldt / EU-kommissær Janez Lenarčič. Foto: UD / EU.

Etter at Filter Nyheter i forrige uke avslørte intern uenighet i regjeringen om Utenriksdepartementets håndtering av Ukraina-nødhjelp, deltok statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i NRKs debattprogram Dagsnytt 18 onsdag 16. mars.

På vegne av regjeringen argumenterte Petersson der med at det mest effektive i den humanitære krisen er å først gi penger, og deretter nødhjelpsutstyr. Bakteppet var at Norge kom sent på banen med bidrag til fysiske hjelpesendinger via EUs ordning for sivil beredskap.

I Dagsnytt 18-sendingen viste Petersson til en telefonsamtale mellom Anniken Huitfeldt (Ap) og EUs toppsjef på området, der Huitfeldt skal ha blitt bedt direkte om å prioritere penger foran materiell nødhjelp på denne måten.

– Utenriksministeren har snakket med EU-kommissæren med ansvar for denne mekanismen. Han ga oss det samme rådet: Aller først prioritér penger til de som allerede er på bakken og som kan sette i gang, bistå med en gang. Så bidra veldig gjerne inn i dette systemet, EU-mekanismen, for å sende utstyr, medisiner, det som måtte trengs. Men det er rekkefølgen på måten vi har bidratt på og det er regjeringen helt enige om, sa statssekretæren i debattprogrammet.

Men: Ifølge EU ble noe slikt aldri sagt i samtalen mellom utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og EU-kommissær Janez Lenarčič, som har ansvar for EUs nødhjelpsordning UCPM.

Filter Nyheter sendte Dagsnytt 18-uttalelsen fra den norske regjeringens representant til EU-kommissærens kontor dagen etter ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.