Ga ikke beskjed om Ukrainas behov for brannutstyr: – Myndighetene har vært totalt fraværende

Natt til 15. mars ankom fire brannbiler og en semitrailer fullastet med utstyr grensebyen Rava-Ruska vest i Ukraina. Kolonnen ble kjørt av frivillige norske brannmenn ledet av en pensjonert brannmann.

De ukrainske brannmennene takket Norge for det «virkelig nødvendige» bidraget.

Men det var ikke norske myndigheter som sto for donasjonen – det var engasjerte kommunale brannvesen, ildsjeler og frivillige organisasjoner som fant og samlet inn utstyr de ønsket å gi til det kriserammede landet.

Allerede 15. februar varslet Ukraina om behovet for brannutstyr gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM), en ordning Norge selv har hatt bruk for ved flere anledninger, som under pandemien og ved Gjerdrum-skredet.

Men selv om både Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet har vært klar over nødhjelpsforespørslene, har ikke norske myndigheter per 28. mars satt i gang noen sentral innsamling av slikt utstyr.

På bakgrunn av at Ukraina raskt ble tilbudt mye av utstyret de hadde anmodet om, ble det vurdert av DSB at dette ikke var noe som skulle prioriteres fra Norge i første omgang.

Det er svaret fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som mottar henvendelsene fra EU-systemet der Norge deltar, og som har ansvar for å formidle henvendelsene videre. (Les hele svaret lenger ned i artikkelen, red.anm.)

Samtidig har sentrale myndigheter i land som Polen og Storbritannia samlet inn og levert brannutstyr til ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.