Helsedepartementet påsto at Ukraina ikke hadde bedt om ambulanser – det var ikke sant

Tirsdag 22. mars kom regjeringen med nyheten om at Norge hadde tilbudt fire ambulanser til Ukraina i nødhjelp.

Da hadde det imidlertid gått 20 dager siden Helse Midt-Norge ga Helse- og omsorgsdepartementet beskjed om at de ville donere de fire ambulansene.

I en pressemelding 22. mars uttalte departementet at Ukraina ikke hadde bedt om ambulanser tidligere, og at det var det som var grunnen til at departementet først tilbød ambulansene nå:

«Så fort ambulansar var noko Ukraina spurte om, blei dette tilbydd frå norske styresmakter.»

Fredagen før pressemeldingen gikk ut, hadde Filter Nyheter stilt departementet flere spørsmål om hva som hadde skjedd med ambulanse-donasjonen fra Helse Midt-Norge. Samme dag hadde Filter Nyheter snakket med personer i Helse Midt-Norge som ikke visste noe mer enn at saken var blitt liggende i departementene.

Svaret – som Filter Nyheter først fikk etter at pressemeldingen var sluppet – var at det først var den 14. mars at Ukraina formelt anmodet om ambulanser for første gang.

Ifølge departementet tok det bare fire dager fra Ukraina sendte den formelle anmodningen, til Norge meldte inn tilbudet om ambulansene til Ukraina, 18. mars.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.