Analyse: Vestens sanksjoner mot Russland har vært fullstendig mislykkede

Illustrasjon: Pål Nordseth
  • Dette er en kommentarartikkel fra en bidragsyter utenfor Filter-redaksjonen. Ben Aris er sjefredaktør for BNE IntelliNews og bor nå i Berlin.

Hvis Vestens mål med sanksjoner mot Russland var å ødelegge økonomien og tvinge Kreml til å avslutte krigen i Ukraina, har det vært fullstendig mislykket.

Ikke bare har Kreml unngått inntektsfall, men i 2022 hadde Russland et overskudd på driftsbalansen med utlandet på 227 milliarder dollar (to trillioner norske kroner). Dette er det dobbelte av foregående års rekord.

Russland tjente mer penger i fjor enn noen gang siden Sovjetunionens fall for tre tiår siden.

Ingen sanksjoner mot olje- og gasseksport

Vesten innførte en massiv sanksjonspakke i løpet av de første dagene etter Russlands fullskala invasjon for et drøyt år siden.

Helt fra start omfattet de den knusende Swift-sanksjonen som stengte russiske banker ute fra det internasjonale finanssystemet – tidligere regnet som en «nuclear option» kun brukt som siste utvei; frysingen av 300 milliarder dollar av den russiske sentralbankens penger som ikke hadde blitt diskutert offentlig i det hele tatt; og flere andre tiltak.

Men – og dette er kritisk – ingen sanksjon...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.