HRS med millioner på bok: Bare fått krav om å tilbakebetale statsstøtte én gang

Stiftelsen Human Rights Service (HRS), som driver det islamfiendtlige nettstedet Rights.no, har i en årrekke mottatt millioner over statsbudsjettet via ordningen «Tilskudd til nasjonale ressursmiljøer på integreringsfeltet». Søndag skrev Filter Nyheter om hvordan HRS gikk med nesten én million kroner i overskudd i fjor. Beløpet la seg på toppen av en allerede betydelig egenkapital, som ved årsslutt var nesten 2,8 millioner kroner. Da hadde de to ansatte - informasjonsleder Hege Storhaug og daglig leder Rita Karlsen - mottatt 1,8 millioner kroner i statsstøtte, i tillegg til over 1,6 millioner i private donasjoner. Siden 2015 har den eneste synlig aktiviteten i stiftelsen vært publisering av tekster på nettstedet Rights.no. Men selv om HRS helt siden 2005 har mottatt nær 24,4 millioner kroner i overføringer fra staten - og ved flere år gått med overskudd - har stiftelsen bare én gang fått krav om å tilbakebetale ubenyttede penger.

Fjernet vilkår om tilbakebetaling

Det skjedde i 2009, da Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) gjorde en regnskapsmessig vurdering av stiftelsens drift i året som hadde gått. Ifølge et brev som Filter Nyheter har fått innsyn i, ble HRS bedt om å betale tilbake 114 788 kroner, tilsvarende en liten andel av driftsoverskuddet på nær 200 000 kroner. IMDi bekrefter overfor Filter Nyheter at dette er den eneste gangen HRS er blitt bedt om å tilbakebetale ubenyttede midler siden direktoratet begynte å administrere disse tilskuddene i 2006.<...>

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.