Nyhetsbrev fredag 4. oktober: Nye bevis mot Trump underbygger riksrett-planene + Ap-velgere positive til MDG-samarbeid

DØDELIG OPPRØR: På tross av landets oljerikdom lever millioner av irakere i fattigdom og uten tilgang på helsehjelp, utdannelse, strøm og rent vann, og de siste tre dagene har Bagdad og flere andre byer i Irak vært preget av tildels voldelige demonstrasjoner mot regjeringens manglende innsats mot blant annet arbeidsløshet og korrupsjon. Ifølge Reuters er minst 46 personer døde etter sammenstøt med sikkerhetsstyrker, som har skutt med skarpt mot demonstranter som har trosset det pålagte portforbudet. Statsminister Adel Abdel Mahdi stilte i går opp på TV for å advare mot å tro at det fantes en «magisk løsning» på landets problemer, men så lenge demonstrantene mangler noe klart definert lederskap myndighetene kan forhandle med, er det usikkert hva de kan gjøre på kort sikt for å roe gemyttene.

RIKSRETT-NYTT
Pjuh, her går det unna. Det viktigste siste døgn:

  • «Du kunne praktisk talt høre det kollektive gispet gjennom Washington. Republikanerne hadde brukt dagevis på å benekte det Trump akkurat innrømmet»skriver New Yorker, etter at presidenten – midt i riksrett-opptrapping – klarte å inkriminere seg på direktesendt tv i går (Video her). Ikke bare bekreftet Trump at han ville ha Ukraina til å etterforske Biden-familien, han ba like greit også Kina om å gjøre det samme.
  • «Jeg synes det er galskap å holde tilbake sikkerhetsbistand til Ukraina for å få hjelp til en politisk valgkamp». Det skrev den amerikanske ambassadetoppen Bill Taylor i en tekstmelding i starten av september – midt i utenriksdepartementets manøvrering rundt Trumps pressmidler for å få Ukrainas president til å ramme Joe Biden med etterforskning. Denne og flere andre sms-er som underbygger at nøkkeldiplomater så på det som en ren hestehandel – og at det hele startet lenge før den famøse telefonsamtalen mellom presidentene – ble lagt fram for Kongressen i går.
  • Trump beordret i vår den daværende ambassadøren i Ukraina fjernet fordi han mente hun sto i veien for framstøtet om å sverte Biden via påtalemyndigheten i landet, har både Wall Street Journal og Washington Post fått bekreftet.

MANGE VELGERE SIER JA TIL AP + MDG: Respons Analyse har gjennomført en spørreundersøkelse blant Ap- og MDG-velgere på oppdrag fra VG (Obs: Grunnlaget er lite: 277 av partienes velgere er spurt). På spørsmålet «bør Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne samarbeide i regjering etter stortingsvalget i 2021?» svarer mer enn seks av ti spurte «ja», fra begge partier. Ap har flest skeptikere: En fjerdedel er negative. Blant MDG-velgerne er bare én av ti negative, mens en fjerdedel er usikre. Arild Hermstad, talsperson i MDG, liker tallene godt, og gjør det klart at venstresiden er mest aktuell for MDG per i dag: «Det er mye mer spennende diskusjoner i Ap enn på høyresiden. Ap har en reell debatt om å endre politikken sin, mens Høyre og resten av regjeringen er strålende fornøyd». Ap prøver å dempe samarbeidsdebatten, og har ikke kommentert målingen.

FORBYR MASKERING: Hong Kong-leder Carrie Lam forbyr all bruk av ansiktsmaske i offentligheten og truer med bøter og ett års fengsel for den som trosser forbudet. De fleste som har deltatt i de enorme demonstrasjoner for demokratiske borgerrettigheter i Hong Kong de siste månedene har brukt masker for å unngå å bli identifisert, og forbudet er ment å kjøle ned bevegelsen. I natt førte det likevel til at nye folkeansamlinger samlet seg, sperret veitrafikk og ropte slagord mot myndighetene, skriver New York Times. I helga kan det eskalere til nye voldsomme sammenstøt.

TIDENES WIKIPEDIA-BLØFF: Den israelske avisa Haaretz har gjennomgått det som framstår som en mangeårig, sofistikert desinformasjonskampanje på nettet fra polske ytre høyre-nasjonalister. Kjernen er en nesten fullt ut oppdiktet historie om en konsentrasjonsleir i Warszawa under andre verdenskrig der det blir framstilt som om nazistene gasset i hjel omlag 200 000 polakker. (Poenget her er å framstille det som at det var det polske folk og ikke jøder spesifikt som var ofre for massedrap). Historikere betegner både dødstallet og eksistensen av gasskamre i den polske hovedstaden som konspirasjonsteorier fra høyreradikale miljøer som prøver å hvitvaske Polens bidrag til jødeutryddelsene – en løgn som har fått leve på Wikipedia siden 2004. Her har både hele artikler om «dødsleiren» blitt vedlikeholdt sammen med passasjer som har sneket seg inn blant reelle faktaoppsummeringer om Holocaust andre steder i nettleksikonet. Les hele artikkelen her.