Filters selvangivelse for 2018 og det store spørsmålet: Hva nå, årets stemme?

Filter Nyheter: Fra venstre journalist Jonas Skybakmoen, daglig leder Tale Gjøvik, journalist Tora Lind Berg, seniorrådgiver Anna Aarseth og redaktør Harald Klungtveit.

Lørdag mottok avisa du nå leser Natt og Dags Oslopris i kategorien «Årets stemme».

Begrunnelsen var at avisa har «preget debatten… på sin måte» – for å sitere prisutdelerne Per Sandberg og Bahareh Letnes. Altså samme par som i året som gikk måtte tåle vårt kritiske søkelys på deres forhold, brudd på beredskapsregler under en reise til Iran, og rolleblanding – artikler som ble medvirkende til at Sandberg trakk seg som fiskeriminister i august.

Prisen er en anledning til å sette en fot i bakken, oppsummere det siste året og lette på sløret om hva vi tenker om 2019.

Etter at Filter Nyheter først gikk på lufta i 2016 har det utkrystallisert seg visse hovedstolper i nyhetsproduksjonen – vi kan finne på å skrive om det meste, men følger ekstra nøye med på politisk ekstremisme, klimapolitikk og økonomi, og prøver å klarlegge og formidle fakta der vi ser det er behov for det i nyhetsbildet.

Slik som når «alle» snakker om kvinner i Forsvaret – uten å egentlig vite så mye om hvilke krav som stilles til dem, hvor mange det er av dem, eller hva de tenker selv.

Propaganda og ekstremisme

Vi prøver også å varsle om det når desinformasjon og løgner sprer seg i det offentlige rom. Derfor skriver vi om det når en reklamegigant bruker sine hundrevis av lystavler til å spre ikke-vitenskapelig propaganda om strålingsfare, og derfor vedlikeholder vi stadig vår guide til norske nettsteder som ser ut som aviser, men ikke følger de etiske reglene journalister forplikter seg til.

Strålings-kampanjen ble fjernet fra lystavlene etter at vi kontaktet JCDecaux.

Dekningen av politisk ekstremisme har blant annet ført oss til demonstrasjoner i både Stockholm og Oslo, og til den svenske småbyen Ludvika, der flere av lederne i «Den nordiske motstandsbevegelsen» bor.

Vi har skrevet om hvordan representanter for mikropartiet Alliansen møtte flere kjente nynazister  og talte om «brorskap» på et seminar i Ukraina, hvordan mange av dem som representerer den nynazistiske organisasjonen på valglister i Sverige er tidligere straffedømt og at en norsk nynazist selger jøde- og muslimhetsende materiell fra egen nettbutikk.

Også denne nettbutikken forsvant etter Filter Nyheters søkelys.

Filter har blant annet dekket nynazistenes demonstrasjoner i Norge og Sverige. Her fra Stockholm i august.

Klima og miljø

Vi var dessuten først med å rapportere at seks antatte venstreekstremister, deriblant lederen av organisasjonen Tjen Folket, ble pågrepet under Arendalsuka fordi politiet fryktet at de ville gå til angrep på meningsmotstandere. Og at venstreekstreme nettverk i Norge har stått bak en rekke voldsangrep som kunne endt med at meningsmotstandere ble alvorlig skadet.

Vi har også vært nyhetsledende på hærverk-aksjonene mot privatboligen til justisminister Tor Mikkel Wara.

I klimasaken har vi satt oss fore å (blant annet) vise fram forskjellen på hva politikerne sier og hva som faktisk gjøres og oppnås, i tall og harde fakta. Dermed ble vi nødt til å trekke elfly-visjonene til Avinor ned på bakken, illustrere hva som helt konkret må til for å nå klimamålene i Norge, og påpeke hvor mye penger vi bruker på klimatiltak der effekten i beste fall er usikker. Å ja, og så klarte vi ikke ligge unna fortellingen om det svært energikrevende kryptovalutaeventyret i Ballangen.

(Denne delen av nyhetsdekningen vår er for øvrig støttet av Stiftelsen Fritt Ord.)

Noen ganger klør vi oss i hodet fordi vi ikke forstår en sak som er mye omtalt i andre medier – da konkluderer vi gjerne med at vi ikke er de eneste som sliter, bruker en dag eller to på å lese oss opp og snakke med kilder, og skriver saker med formål å forklare.

Noen ganger blir disse artiklene til små filmer, der vi bruker en illustratør for å gjøre det mer lettfattelig.

Å ja, og så har vi nyhetsbrevet – en daglig oppsummering av de viktigste nyhetene fra inn- og utland som stadig flere setter pris på å få i innboksen.

Filter Nyheter er gratis for publikum. Det er mulig takket være våre annonsører på Filter Partner. I en tid hvor stadig flere store nyhetsorganisasjoner lukker deler av stoffet sitt bak betalingsmurer, mener vi det er viktig å kunne tilby åpen kvalitetsjournalistikk.

Styrker oss i 2019

Så – hvor går Filter Nyheter nå?

Vi kommer til å styrke satsingen på nyhetsjournalistikken – og vi får flere journalistiske dagsverk dedikert til det, enn vi har i dag.

Det betyr flere saker om klima, miljø, økonomi og politiske ekstremistmiljøer. Men vi kommer også til å bruke deler av disse ressursene til å bli bedre på områder vi mener norsk presse dekker for dårlig i dag.

Særlig gjelder dette kritisk, faktabasert journalistikk om den digitale kulturen. 

Vi håper du fortsetter å like og dele stoffet vårt i året som kommer.