Reklamegigant la skremselspropaganda om mobilstråling på 355 norske lystavler: «Her glapp det fullstendig»

Mandag dukket skjermplakatene opp på 355 lystavler55 ulike steder i hele Norge - blant annet på togstasjoner som Oslo S og på en rekke store kjøpesentre. De utgjør en kampanje fra «Folkets strålevern», en aktivistgruppe som lenge har hevdet at stråling fra mobilmaster, wifi-nettverk og telefoner er svært helseskadelig, uten å ha noen vitenskapelig dekning for det.

Helt uriktige påstander om hjernekreft, sædkvalitet og adferdsvansker

En av plakatene skremmer med at «Det blir installert stadig flere trådløse nettverk i skoler og barnehager. Stadig flere barn blir hyperaktive og har problemer med å konsentrere seg. Det er tilstrekkelig dokumentert at det kan være en sammenheng mellom adferdsproblemer og bruk av trådløs teknologi».

På en annen av lysplakatene som tusenvis av nordmenn har passert denne uka, påstår organisasjonen blant annet at «Trådløse signaler fra mobilmaster går gjennom stål og betong for å nå deg» og at det er «tilstrekkelig dokumentert at stråling fra mobilmaster svekker immunforsvaret, påvirker nervesystemet og kan føre til utvikling av kreft».  Gruppa bak kampanjen har ikke dekning for noen av påstandene fra plakatene i seriøs forskning, og flere av utsagnene gir ingen mening opp mot allment akseptert kunnskap om hvordan radiobølger fungerer. Det er aldri dokumentert noen tilfeller av at krefttilfeller hos mennesker skyldes mobilstråling.
  • Se intervju med lederen for «Folkets strålevern» lenger ned i artikkelen.
En plakat som er publisert av organisasjonen på nettet, men som trolig ble refusert fra lystavlene av reklameselskapet, påstår aktivistene under et bilde av en gravid kvinne med en bærbar pc ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.