Statsministerens kontor: Per Sandberg brøt beredskapsregel da han dro til Iran uten å varsle

Tirsdag kveld bekrefter Statsministerens kontor at fiskeriminister Per Sandberg under Iran-reisen brøt de interne reglene som skal sørge for at staben til Erna Solberg  hele tiden vet hvor statsrådene er, i tilfelle det oppstår en akutt krise eller andre situasjoner der det haster å få tak i dem. – Per Sandberg har gjort rede for at han endret ferieplaner på kort varsel i sommer etter at ferieplanene hans var meldt inn til Statsministerens kontor. Han sier også at ved feriereisen til Iran, varslet han departementet og Statsministerens kontor i løpet av de første dagene og ikke i forkant slik rutinene tilsier, skriver kommunikasjonssjef Trude Måseide ved SMK i en e-post til Filter Nyheter.

I «Håndbok for politisk ledelse», som er reglene laget av Statsministerens kontor for statsrådene, heter det i punktet om «fravær og tilgjengelighet»: «Det kan oppstå situasjoner hvor det er avgjørende å oppnå rask kontakt med enkelte regjeringsmedlemmer eller hvor hele regjeringen må sammenkalles. Det er derfor viktig at Statsministerens kontor til enhver tid vet hvor regjeringens medlemmer befinner seg». I regelen som omfatter ferier står det også hvor detaljert forhåndsrapporteringen skal være, selv hvis reisen for eksempel er i Norge eller et naboland: «Alle fravær fra Oslo skal meldes til Statsministerens kontor, regjeringsrådens forværelse, på epost eller over telefon (tlf. nr.). Tidspunkt, oppholds-/overnattingssted samt alle relevante telefonnumre må opplyses». Filter Nyheter avslørte mandag at

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.