Trettebergstuen går av som statsråd – utnevnte venner til viktige verv

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) går av etter alvorlige feil knyttet til egen habilitet. Det skjer etter at Aftenposten i dag avslørte at en venninne av henne i sommer ble utnevnt til styret i Operaen. På en pressekonferanse i dag fortalte Trettebergstuen at habilitetsproblemene gjelder flere utnevnelser – inkludert flere verv til Ap-politiker Bård Nylund, som er fadderen til hennes sønn, og Tina Stiegler, som har et barn Trettebergstuen er fadder til – og at feilvurderingene både skyldtes ubevissthet, manglende kunnskap og feil forståelse av reglene. De aktuelle vervene har vært honorert med opptil 90 000 kroner. Trettebergstuen bekreftet at hun særlig begynte å tenke på sakene etter at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) tidligere denne uka gikk ut og forklarte at hun hadde gjort feilvurderinger knyttet til habilitet og utnevnelsen av en venn til et viktig verv.

Det er grunn til å stille spørsmål ved statsminister Jonas Gahrs Støres ledelse etter de to sakene, mener Frp-leder Sylvi Listhaug. – Å utnevne venner og nære bekjente ser ut til å være en ukultur i denne regjeringen, sier hun til NRK. Støre utsatte i dag sin halvårlige oppsummerings-pressekonferanse, som egentlig skulle funnet sted i dag, og kalte heller inn pressen for å snakke om Trettebergstuens sak.


NORSK PROFESSOR PÅ PROPAGANDA-TV: Én av ytterst få vestlige deltagere på St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) i Russland i forrige uke, var den norske professoren Glenn Diesen (43) ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Han var invitert for å delta i diskusjonspaneler, ga konferansen oppmerksomhet i sosiale medier og stilte opp på russisk propaganda-tv underveis. 43-åringen ble dessuten presentert som del av en russisk tankesmie som skal brukes til å forankre landets økonomiske strategi og motvirke de negative effektene av vestens sanksjoner – en oppføring Diesen selv sier han ikke var kjent med. Overfor Filter Nyheter bekrefter han imidlertid at både reise og opphold var betalt av en russisk stiftelse. Les mer i vår ferske avsløring.


HJELPER RUSSERE Å DESERTERE: «Det er vanskelig å skyte seg selv i foten. Du må vite hvordan du gjør det riktig, hvis ikke kan du dø. Noen av soldatene skyter på hverandre, slik at de blir sendt på sykehus. Der er det lettere å desertere», forteller russiske Darya Berg (31) til Filter Nyheter i Oslo. Berg er medstifter av menneskerettsorganisasjonen Idite Lesom, der hun leder avdelingen for avlastning og evakuering. Foreningen ble stiftet som en reaksjon på Putins massemobilisering av 400 000 nye rekrutter til Ukraina i september i fjor. Å hjelpe russiske soldater vekk fra frontlinja, er det farligste de gjør – men oppgaven har topp-prioritet. Les hele intervjuet i Filter Nyheter.


  • Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter i juni eller juli, går halve summen til den russiske avisa Mediazona. Den ble stiftet av Pussy Riot-aktivister i 2014 og er nå en av få uavhengige, Putin-kritiske redaksjoner som jobber mot det russiske publikummet. Klikk her for å lese mer!

«SVART DAG FOR NORSK NATUR»: Det er gode grunner til å utvinne metaller og mineraler fra havbunnen på norsk sokkel. I en ny geopolitisk virkelighet er det trolig viktig at Norge, Europa og Vesten i større grad kontrollerer hele verdikjeden for halvledere, batterier, droner og forsvarsmateriell. Likevel slo nyheten om at regjeringen åpner for mineralleting i Barentshavet og Grønlandshavet ned som en bombe i miljøbevegelsen denne uka. Ved siden av de store og irreversible negative konsekvensene for natur, kan det stilles spørsmål ved en rekke sider av prosessen som har ledet fram til regjeringens beslutning. Innvendingene som har kommet fra både faginstanser og miljøorganisasjoner, gjør det vanskelig å ikke se regjeringens planer som forhastet, og i et spørsmål som er så viktig og så vanskelig burde vi kunne forvente bedre, skriver journalist Jostein Henriksen i ukas utgave av vår klima- og miljøspalte ELENDIG FREDAG


  • Du får Filter ELENDIG FREDAG i innboksen hver torsdag hvis du tegner et abonnement på Filter Nyheter. Fra kroner 70,- i måneden, ingen bindingstid og med 30 dagers gratis prøvetid. Da kan du også velge og vrake i våre andre nyhetsbrev! Les mer her.

MER NEGATIVITET MOT SKEIVE: På Facebook og Twitter var det de fem årene fram til i fjor en markant øking i negativ omtale av skeive, spesielt mot transpersoner og pride-markeringer, ifølge ny rapport fra Amnesty. I samarbeid med FRI har organisasjonen fått byrået Analyse & Tall til å gå gjennom hundretusener av ytringer på de to some-plattformene. «En sentral diskurs i den økende kritikken er fremstilling av Pride som en farlig og radikal ideologi, spesielt rettet mot barn og unge (…) Heising av Pride-flagg på offentlige flaggstenger er spesielt kontroversielt og skaper debatt og reaksjoner i medienes kommentarfelt både i 2021 og 2022», skriver Amnesty. Andelen støtteerklæringer til Pride og trans skal ha gått ned i den samme perioden.

Samtidig skal flere Oslo-skoler i det siste ha mottatt søknader fra foreldre som ikke ønsker at barna skal delta i pride-arrangementer, etter at et ferdigskrevet skjema har spredd seg på sosiale medier. Saken ble tatt opp i bystyret denne uka, skriver Aftenposten. Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) sier hun ikke har inntrykk av at det er et stort omfang.

I dag starter Oslo Pride, den første siden skyteangrepet mot London Pub og Per på hjørnet.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.