Gruvedrift på havbunnen – et nytt lavmål i naturforvaltningen?

DET ER GODE GRUNNER til å utvinne metaller og mineraler fra havbunnen på norsk sokkel. Da regjeringen la fram sine utvinningsplaner for norsk sokkel på tirsdag, ble planene likevel omtalt som et nytt lavmål i norsk hav- og naturforvaltning. Er det noe i kritikken? Det skal vi prøve å svare på i ukas hovedsak, men først:

UKAS RUNDE

  • En ny rapport viser at isbreer i Hindu Kush i Himalaya vil miste 30 til 50 prosent av volumet sitt innen 2100 ved en oppvarming på 2 grader. Ved 3 graders oppvarming – noe verden er på vei mot med gjeldende klimapolitikk – vil breene i Øst-Himalaya, som inkluderer Nepal og Bhutan, miste opptil 75 prosent av isen sin. Reuters
  • Årets statusrapport fra oljebransjen slår fast at klimamålene blir vanskelige å nå. Rapporten gjør et poeng av at det er økende motstand i befolkningen mot elektrifisering av sokkelen. NRK
  • De globale gjennomsnittstemperaturene i 2023 øker betraktelig i både hav og luft, og før El Niño har inntruffet. «Det er nå tydelig at jordens klimasystem er i sterk ubalanse, og vi bør være svært bekymret», skriver Steve Turton, førsteamanuensis ved CQUniversity Australia.

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.