Norske Haakon Forwald en av lederne i ny nazi-organisasjon – dette betyr splittelsen i «Den nordiske motstandsbevegelsen»

Den nazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) ble mandag denne uken offisielt splittet da en rekke sentrale medlemmer kunngjorde stiftelsen av en ny, navngitt organisasjon. Bakteppet er en konflikt om organisasjonens metodebruk og prioriteringer etter den mislykkede valgdeltagelsen i Sverige i fjor. På et eget, uferdig nettsted i både svensk og norsk utgave lanserte den nye fraksjonen seg i går med en ny logo og et gruppebilde med seks lederskikkelser, ytterligere tre identifiserbare medlemmer og nærmere 20 anonymiserte nynazister. Samtidig fortsetter DNM og deres leder Simon Lindberg sin aktivitet i konkurranse med utbryterne. Splittelsen kan både gjøre det organiserte høyreekstreme miljøet farligere samlet sett, og lede til avskalling av medlemmer eller at hele avdelinger kollapser. I Norge vil en eventuell splittelse gjøre de enkelte nazistiske organisasjonene her til lands svært små.

Ledes av drapsdømt nynazist-veteran

Den nye organisasjonen skal ledes av Klas Lund, som er tidligere grunnlegger og leder i DNM (tidl. Svenska motståndsrörelsen) og har fartstid i nynazistmiljøene siden 1990-tallet. Lund er tidligere dømt for blant annet medvirkning til drap, ran og grovt våpenlovbrudd. En av mennene i ledergruppen er norske Haakon Forwald, som lenge har vært i den øverste ledelsen av DNM i kraft av å være sjef for organisasjonens norske medlemmer. Han har imidlertid bodd i Ludvika i Sverige i flere år, og er minst like nære knyttet til de svenske nazistene i Dalarna som nå utgjør deler av den nye fraksjonen. En av dem er Emil Hagberg – tidligere dømt for vold, opptøyer og våpenlovbrudd – som tidligere har deltatt på gatedemonstrasjoner i Norge.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.