Vi dro på hjemmebesøk til nynazistens hovedkvarter

LUDVIKA: Ved frysedisken i en stor, søndagsåpen Lidl-butikk i den svenske småbyen Ludvika i Dalarna, står Norges ledende nynazist i den tyske lavpriskjedens mørkeblå uniformsskjorte og sørger for at frossenpizzaene har riktig pris. Haakon Forwald (39), som bare for en måned siden erklærte på nettet at «vi er fanatiske og vil til siste bloddråpe kjempe for vårt folk» har en kollega som bærer navneskiltet «Mohammed». I kassa sitter en annen mørkhudet kollega. Forwald snakker lavt og er høflig. Han er villig til å svare på spørsmål fra Filter Nyheter, sier han, utenfor arbeidstid. - Det må bli i morgen før jobb. Jeg jobber 13 timer i dag, så i dag orker jeg ikke, da kommer jeg til å være helt utslitt, sier Forwald. Det er under to døgn til han skal ta av seg Lidls arbeidsantrekk, ikle seg en annen uniform og lede an i flere hundre høyreekstremes 1. mai-tog gjennom den ellers døsige byen han innvandret til for fem år siden. Det er her flere av lederne i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) har bosatt seg. Og for tredje år på rad kupper nynazistene arbeidernes dag i Dalarna. Rundt to hundre politifolk med droner, hester og full opprørsutrustning er på vei for å holde høyreekstremistenes demonstrasjon adskilt fra motmarkeringer og mindre spissede 1. mai-arrangementer, dit regjeringen har sendt to statsråder – forsvarsministeren og kultur- og demokratiministeren – som motvekt. Industribyen Ludvika med sine 15 000 innbyggere er i begivenhetenes sentrum. Her sitter Pär Öberg (45), selverklært «nasjonalsosialist» og talsmann for DNM, i kommunestyret, på grunn av en lei inkurie hos Sverigedemokraterna. Nå frykter flere lokalpolitikere Filter Nyheter har snakket med at nazistene vil vinne et helt ekte mandat i valget til høsten. De etablerte partiene har spekulert i om nazistene kommer til å bostedsregistrere sympatisører fra andre deler av landet i Ludvika. Det holder å ha hatt adresse her i ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.