Laserlys og Bruce Lee: 6 ting som gjør Hong Kong-opprøret unikt

For andre dag på rad er alle flyvninger innstilt fra den internasjonale flyplassen i Hong Kong – en av verdens travleste luftfartsknutepunkter, som betjener hundretusener av reisende hver dag. Årsaken er at hovedterminalen er lammet av demonstranter som sitter på gulvet, nekter å flytte seg og slik hindrer all effektiv fremkomst. https://www.youtube.com/watch?v=uczBgcKlf2c Det er nå ti uker siden de enorme demonstrasjonene startet i den «spesielle administrative regionen» som formelt er en del av Kina, men nyter utstrakt selvstyre, slik befolkningen ble lovet i minst 50 år da de som den siste, britiske kronkolonien ble avhendet av Storbritannia i 1997 – «ett land, to systemer». Først var det en protest mot en utleveringsavtale med Kina som ifølge kritikerne ville gjøre det lettere for de lokale myndighetene i Hong Kong å kvitte seg med brysomme dissidenter. Etterhvert ble det en bredere bevegelse mot hvordan Kina ser ut til å gradvis file bort demokratiske rettigheter og tvinge millionbyen inn på linje med resten av det kommunistiske diktaturet. Demonstrantene tar en stor risiko: Statsledelsen i Beijing har så langt ikke kommentert det som skjer offentlig, men kinesiske propagandaaviser publiserer bilder av store hærstyrker rett utenfor regionsgrensa – 30 år etter massakren på Den himmelske freds plass. Her er fem særegne sider verdt å merke seg ved Hong Kong-opprøret:

1. Det er enormt stort – og omfatter både kvinner og menn, unge og gamle.

Videoklipp av konfrontasjoner mellom demonstranter og politi kan gi inntrykk av at den første gruppen stort sett består av ungdom. Men selv om det er de unge som oftest går i front, er like mye motivert av økonomiske nedgangstider som demokratiske rettigheter, og tar i bruk drastiske virkemidler som steinkasting, er demonstrasjonene i Hong Kong i virkeligheten preget av at alle deler av befolkningen deltar: Bakover i rekkene har journalister rapportert om et stort innslag av kvinner...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.