PST: – Overraskende mange i Norge sympatiserer med høyreekstrem terror

Seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl i PST.

Politiets sikkerhetstjeneste bekreftet mandag at trusselvurderingen for høyreekstrem terror i Norge i sommer ble oppjustert i en hemmelig rapport og at andre i politietatene, samt regjeringen ble varslet om at faren for slike angrep var blitt større. Dette var altså før det store angrepet i El Paso i USA og skytingen i moskeen i Bærum. Mens PSTs offentlige vurdering i januar var at høyreekstreme terrorangrep i 2019 var «lite sannsynlig», var det forut for angrepet i Bærum regnet som «mulig». Som mål var politiet nå bekymret både for trossamfunn og for politikere og partier på venstresida. Årsaken til endringen var at den internasjonale utviklingen i høyreekstreme nettverk etter moskéterroren i New Zealand – med 51 drepte – også trekker med seg norske sympatisører i negativ retning. I et intervju med Filter Nyheter går Arne Christian Haugstøyl i PST lenger inn i hva som ligger bak den bekymringsfulle analysen. Som seksjonsleder for ikke-statlige aktører er han sjef for antiterror-arbeidet i sikkerhetstjenesten. Det har etablert seg flere høyreekstreme nettverk på nett med grupper som deler mer høyreekstrem propaganda enn det man har sett på lenge. Der framsnakkes disse terroristene, de beskrives som helter. Det har også vært en del direkte oppfordringer til terror, sier Haugstøyl.  

Nordmenn oppfordrer til høyreekstrem terror i krypterte chatgrupper

Han forteller at dette gjelder både diskusjonsforum som er tilgjengelige for alle nettbrukere – og lukkede, krypterte chatgrupper der deltagerne tror de diskuterer i skjul for sikkerhetstjenestene. Både i de fordekte forumene og i de offentlige, vet PST at nordmenn med høyreekstreme holdninger er tilstede i diskusjoner om både angrep som har skjedd – og hva slags angrep man ønsker seg i framtida. –En del av bildet bak trusselvurderingen er at nordmenn er aktive i disse forumene.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.