Regjeringen sluttet å hente sårede ukrainske soldater til Norge

SA NEI TIL UKRAINSKE SOLDATER – IGJEN: Regjeringen stanset hentingen av sårede, ukrainske soldater til norske sykehus i sommer og åpnet ikke opp igjen for det før 15. september. Det avdekker VG i dag. Bakgrunnen var at ukrainske myndigheter 5. juli ba om garantier for at soldatene skulle få gratis helsebehandling i Norge. Mens saken ble utredet ble tilbudet om evakuering midlertidig stoppet. Helse- og omsorgsdepartementet landet til slutt på at soldatene ikke fikk unntak fra egenandelskravet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten (sykehusbehandling vil fortsatt være gratis). Da hadde det imidlertid gått mange uker. «Ettersom prosessen for dette tok tid, har vi nå sett på våre rutiner i departementet for raskere å kunne følge opp saker i tiden fremover» skriver helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til VG. 

Dette er andre gang regjeringen har stanset tilbudet om å hente sårede, ukrainske soldater til Norge gjennom det europeiske «Medevac»-samarbeidet. I mai avdekket Dagbladet at Ukraina hadde bedt om norsk evakuering av soldatene flere ganger uten å få svar. Det viste seg at Justis- og beredskapsdepartementet hadde stanset samarbeidet, som UD opprinnelig hadde sagt ja til, for å foreta «sikkerhetsmessige vurderinger» av å hente soldatene til Norge. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har varslet at de vil se på regjeringens håndtering av sivil bistand til Ukraina blant annet på dette grunnlaget. 

Filter Nyheter var i vår de første til å avdekke at regjeringen somlet med å besvare Ukrainas sivile bistandsanmodninger. Les mer i artiklene våre om ambulanser, brannutstyr, omstridte uttalelser på Dagsnytt 18 og statsrådenes kjekling i et hemmelig politikernotat.


EKSKLUDERER JEHOVAS VITNER:  Barne- og familiedepartementet opprettholder Statsforvalterens vedtak fra januar om å nekte Jehovas vitner statsstøtte for 2021. Det skriver Vårt Land. Tilskuddet for trossamfunnets 12 686 medlemmer ville i fjor utgjort rundt 16 millioner kroner, men Statsforvalteren mente å ha funnet flere brudd på trossamfunnsloven og stanset utbetalingene. Jehovas vitner klagde, men vant altså ikke fram. Bakgrunnen for vedtaket er blant annet praksisen for ekskludering der resten av trossamfunnet blir nektet å ha kontakt med medlemmer som bryter ut av det sektlignende miljøet.


  • Bli Filter-abonnent! Du kan få våre eksklusive nyhetsbrev og spalter i innboksen for bare 70 kroner i måneden – og for en hundrelapp får du i tillegg vårt papirmagasin i posten. Abonnementet kan sies opp når som helst. Klikk her for å gi det et forsøk!

SJU AV DE DRØYESTE TRUMP-FAVORITTENE: Sverming for kuppforsøk, Holocaust-utspill og kvakksalveri var suksessoppskrifter da Republikanerne plukket kandidater til høstens valg. Ifølge USA-ekspert Jennifer Leigh Bailey ved NTNU vil det være «ekstremt farlig» for demokratiet hvis mange nok av disse kandidatene vinner på delstatsnivå: «Hvis de overtar som guvernører eller viseguvernører, er det de som vil styre administrasjonen og de som administrerer valgresultatene. Vi var heldige i 2020 fordi det ikke var så stort søkelys på dem. Men folk lærte, og har begynt å sikte mot embetsstillinger», forteller hun til Filter Nyheter. Les hele artikkelen her. 


BRØT LOVEN UNDER PANDEMIEN: Grensekontrollen mellom Norge og Sverige under covid-pandemien i fjor og forfjor varte ulovlig lenge. Det er for første gang slått fast i en norsk rett, idet Eidsivating lagmannsrett gir medhold til en mann som ble bøtelagt 10 000 kroner for å ha krysset den stengte grensen ved Årnes, men nektet å vedta bota, skriver Rett24. Norske myndigheter brukte en hjemmel for unntak fra bevegelsesfriheten som er nedfelt i EØS-avtalen da de stengte grensene i mars 2020. Hjemmelen gir bare rett til unntak som varer i seks måneder, og en EU-domstol har tidligere slått fast at det ikke er lov å forlenge den ved å erklære nye unntak etter at hver periode er over. Først i oktober 2021 sluttet Norge med kontinuerlig grensekontroll.

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.