Anti-demokratisk valgkamp i USA: Her er sju av de drøyeste Trump-favorittene

Alle illustrasjoner: Thomas Karlsen

8. november er det kongressvalg i USA. Foreløpig tyder meningsmålingene på at Republikanerne tar over kontrollen over Representantenes hus, mens usikkerheten er stor om hvem som vinner flertallet i Senatet. Samtidig pågår valg til viktige posisjoner ute i delstatene som kan få stor betydning for hvor demokratiske framtidige valg vil bli.

Mer enn halvparten av Republikanerne som har stilt til valg i år fremmer det oppdiktede narrativet om at valget 2020 var «stjålet». Amerikanske medier kaller disse politikerne «valgfornektere».

De hevder altså at Demokratene jukset med stemmetellingen og at Joe Biden ikke er USAs rettmessige president. Dette til tross for at en rekke domstoler har slått fast at det ikke finnes noen dokumentasjon på organisert valgfusk.

Donald Trump er ventet å stille som presidentkandidat på ny i 2024, men han har ennå ikke lansert kandidaturet. Så lenge eks-presidenten fortsatt er partiets viktigste frontfigur, har mange av kandidatene i mellomvalget som strategi å bli offentlig omfavnet av Trump.

– Trumps makt er helt avhengig av hans evne til å støtte opp om sine kandidater. Når hans kandidater taper, mister han makt, sier USA-ekspert Jennifer Leigh Bailey ved NTNU på telefon til Filter Nyheter.

I tillegg til de 435 setene i Representantenes hus, er 35 senatorer til valg ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.