7 kandidater: Dette er Qanon-følgerne som håper på et sete i Kongressen

Da Donald Trump ble utskrevet fra militærsykehuset Walter Reed i begynnelsen av oktober, kvitterte han umiddelbart med en propagandaseanse i «sterk mann»-sjangeren fra balkongen på Det hvite hus. Der rev han av seg munnbindet, gispet etter luft og gav militær hilsen til helikopteret – i det som lignet et forsøk på å legge ei turbulent uke bak seg. Ingenting biter på Donald Trump! Vel, det er i hvert fall slik han vil fremstille seg selv. Narrativet er perfekt for et lite, men voksende antall amerikanere med sterk hang til nesten-religiøs konspirasjonstenkning der Trump i det skjulte jobber på lag med gode krefter mot en ond, pedofil og djeveldyrkende elite av demokrater, Hollywood-stjerner og velstående finansmoguler.

Håper å hente stemmer fra Q-frelste Trump-tilhengere

Følgere av fantasiene rundt den påståtte varsleren «Q» og vedkommendes kreative teorier, feilaktige prediksjoner og «åpne spørsmål» i dulgte nettforum, har lenge dyrket Trump som en slags frelser. Enkelte av dem stiller også til valg for republikanerne og håper på en plass i Kongressen etter 3. november. Qanon-bevegelsen har et veldokumentert voldspotensial og blir av FBI karakterisert som en mulig terrortrussel. Samtidig har «Q»-effekter blitt godt synlige utenfor flere av president Trumps valgmøter og markeringer de siste årene. At de ville konspirasjonsteoriene slår godt an hos mange av Trumps tilhengere, bidrar også til at enkelte republikanske kandidater med håp om Kongress-jobb fisker etter stemmer blant disse eller selv dykker ned i de samme teoriene. En oppsummering fra venstre...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.