«Qanon»: Dette er konspirasjonsteorien som kan hjelpe Trump i valget

– Have you guys heard about the kids? Ordene tilhører 37 år gamle Jessica Prim, som i slutten av april ble arrestert av politiet på havna i New York. Dit hadde hun kjørt fra hjembyen i Illinois med bilen full av kniver. I New York forsøkte Prim å lete seg fram til sykehusskipet USNS Comfort, som ikke bare har avlastet helsevesenet i storbyen under koronaepidemien, men også fått en uventet rolle i en viltvoksende konspirasjonsteori med påvist voldspotensial. Flere tilhengere av teorien fantaserer nemlig om at marinefartøyet egentlig er rekvisitt i en storstilt operasjon rundt menneskehandel av barn i et pedofilt og mektig nettverk av samfunnstopper som ingen hadde fått høre om, hadde det ikke vært for varsleren «Q». Via ulike forum på internett har Q siden oktober 2017 publisert hint og gåter til et voksende antall følgere, som tre år senere synes hellig overbevist om at Donald Trump i det skjulte har tatt opp kampen mot det onde – og at en storm av apokalyptiske dimensjoner snart vil føre til massearrestasjoner, fengslinger og henrettelser av demokrater, finanstopper og Hollywood-profiler i den såkalte kabalen. Like før hun direktesendte sin egen arrestasjon på Facebook, skrev Jessica Prim at demokratene Hillary Clinton og Joe Biden er blant personene som nå må henrettes. Ifølge doktorgradstipendiat og researcher Marc-André Argentino er tilfellet Prim et «fryktinngytende og fascinerende» eksempel på hvordan ekstreme miljøer på nettet kan utnytte og radikalisere sårbare personer på svært kort tid. Selv om det er vanskelig å tallfeste antal...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.