Statsministerens kontor: Fikk ikke vite om Tybring-Gjeddes mistanke til Bertheussen

Tidligere statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde forklarte seg onsdag som fornærmet i den pågående straffesaken mot Laila Bertheussen, som blant annet står tiltalt for trusler mot landets øverste statsorganer.

Smines Tybring-Gjedde, Bertheussen, HRS-leder Rita Karlsen og flere andre Frp-kvinner deltok i en periode i en felles gruppe på Facebook Messenger der de utvekslet informasjon om truslene og diskuterte teaterstykket «Ways of Seeing» med hverandre.

I sin frie forklaring til retten onsdag morgen, sa Tybring-Gjedde at hun allerede etter den første trusselhendelsen ved justisministerparets hjem den 6. desember 2018 begynte å lure på om Bertheussen kunne ha «spilt på flere hester».

Etter brannen i Bertheussen og Waras bil natt til 10. mars 2019, fikk Smines Tybring-Gjedde følelsen av at noe «ikke stemte» fordi «Bertheussen virket uforstyrret av hendelsene».

Ble enige om å sende «bekymringsmelding»

– Noen dager før hun ble pågrepet, snakket Rita Karlsen og jeg sammen på telefonen. Her luftet vi for første gang våre ubehagelige mistanker direkte, sa Smines Tybring-Gjedde i retten.

– At vi i det hele tatt hadde en mistanke, mente vi var informasjon som burde komme statsministeren for øre. Om mistanken var eller er riktig eller feil, verken kunne eller skulle vi avgjøre. Rita Karlsen ønsket at jeg viderebrakte våre mistanker til regjeringen, til statsministeren, som en slags bekymringsmelding. Dette var noen dager før pågripelsen, fortsatte den tidligere statsråden.

Videre fortalte Smines Tybring-Gjedde at hun «gikk tjenestevei og nevnte [mistanken] kort for departementsråden slik at vurderingen av dette kunne tas videre på det nivået – inn i linje til SMK».

SMK: Fikk ikke vite om mistanken

Men statsministerens kontor opplyser onsdag ettermiddag at de ikke fikk vite om Tybring-Gjeddes mistanke til Bertheussen.

– Statsministerens kontor ble varslet på telefon om at Bertheussen var siktet av PST cirka to timer før PST offentliggjorde dette. Dette var første gang statsministerens kontor ble varslet om at Bertheussen kunne ha hatt en rolle i saken, skriver statssekretær Rune Alstadsæter (H) i en tekstmelding.

Han opplyser videre om at SMK ikke har noen ytterligere kommentarer til den pågående rettssaken.

Ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde mottok et trusselbrev 5. februar 2019 som påtalemyndigheten mener ble sendt av Laila Bertheussen. Sistnevnte nekter straffskyld, mens ekteparet har status som fornærmet i saken.

Kritiserte mediene for chat-gjengivelse

Også Christian Tybring-Gjedde vitnet i retten onsdag.

Der brukte han mye tid på å kritisere pressen for å ha gjengitt innholdet i de mange Facebook Messenger-meldingene mellom hans kone, Bertheussen, Rita Karlsen og de andre Frp-kvinnene.

– Kan politiske redaktører, kommentatorer og journalister som befinner seg i salen i dag med hånden på hjertet si at de ikke snakker sammen eller sender meldinger som ikke er egnet for offentligheten? Kan dere forsikre meg om at dere aldri har skrevet en melding på et medium som dere vil finne det ukomfortabelt å få gjengitt i mediene, spurte han retorisk.

Han mente også at flere politiske kommentatorer har utvist «forakt» og «intoleranse» ved å dele «spydige, stigmatiserende, nedverdigende, belastende og sårende» bemerkninger rundt ektefellens «private korrespondanse».


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.