De har hele tiden vært en viktig del av Donald Trumps presidentskap og ideologiske omland, selv om noen har hatt vanskelig for å se forbindelsene. I natt ble det enda litt tydeligere.

Høyreradikale konspirasjonsteoretikere og bevæpnede ekstremistgrupper sluttet seg nemlig til de ikke-demokratiske protestene utenfor valglokalene i Phoenix, Arizona, der tellingen av stemmer fortsetter.

  • Laster ikke Twitter-meldingene i denne artikkelen? Trykk «refresh» i nettleseren din.

Det skjedde omtrent samtidig som det ble kjent at Trumps tidligere «mesterhjerne» Steve Bannon i en podkast argumenterte for at smittevernekspert Anthony Fauci og FBI-direktør Christopher Wray burde bli halshogget – og at hodene burde tres på staker og stilles opp ved Det hvite hus til skrekk og advarsel.

Utenfor valgkontorene i Maricopa fylke, AZ ble ytre høyre-personligheten Alex Jones for noen timer siden mottatt som en slags rockestjerne – og kvitterte med det som lignet oppfordring til borgerkrig:

– We’re gonna take on the Soroses, the Bezoses and the Gates! ropte Jones, som videre slo fast at «den sovende kjempen» som er USA nå har våknet. Deretter fikk han forsamlingen til å samstemme i «1776», en referanse til uavhengighetserklæringen.

Jones har lenge slitt med gjennomslagskraften etter hatprat-begrunnede utestenginger fra en rekke sosiale medier, men har like fullt vært en sentral aktør i det høyreradikale og Trump-vennlige fake news-miljøet i en årrekke.

– Burn in hell, Joe Biden! skrek Jones i natt.

https://twitter.com/pjbreenphoto/status/1324557649376022529

I forbindelse med årets valg har Jones også fungert som aktiv støttespiller for fringe-politikeren Laura Loomer, som stilte til valg for Republikanerne i Florida, samlet absurd mye penger – og tapte kampen om et sete i Kongressen.

Utenfor valgkontorene i Maricopa vrøvlet Jones om «fascist-kommunistene» som «kommer til å bli overvunnet»: – Dere vil aldri erobre Amerika!

https://twitter.com/RexChapman/status/1324560122581045248

Til stede var også den kvinnefiendtlige alt-right-provokatøren Mike Cernovich, som gjennomgående hevder å være en talsmann for «ytringsfrihet» (og har brukt denne til å spre forvirrede konspirasjonsteorier som «pizzagate»).

For ytterligere å understreke hvor tett forbindelsen er blitt mellom de mest radikale aktørene og mer stuerene republikanere, dukket også Paul Gosar opp utenfor valgkontorene i natt. Han sitter i Kongressen og ble gjenvalgt på tirsdag.

Altså, helt «stueren» er jo Gossar ikke. I 2017 luftet han idéen om at det var George Soros (!) som hadde finansiert den rasistiske «Unite the right»-marsjen i Charlottesville der en høyreekstremist drepte en motdemonstrant.

Bevæpnede grupper kom også til valgkontorene i natt, deriblant Trump-tilhengerne tilknyttet den voldelige «boogaloo»-bevegelsen, som eksplisitt tror det går mot borgerkrig i USA og allerede har liv på samvittigheten.

Og på et annet sted i landet – i Miami, Florida – oppildnet Enrique Tarrio, leder i den nyfascistiske gategjengen Proud Boys, forsamlingen til å «bli værende i gatene» og informerte om at han nå retter nesen mot Michigan (der Biden vinner).


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.