Mens Donald Trump hevder at Demokratene er i ferd med å «stjele valget», virker meningsfeller å mobilisere kraftig i sosiale medier:

  • Lastes ikke Twitter-meldingene i denne artikkelen? Trykk «refresh» i nettleseren din.

Samtidig har folk fra begge sider tatt til gatene og markert seg utenfor valglokaler der stemmetellingen fortsatt pågår i en rekke delstater:

Biden-tilhengere har stilt krav om at hver eneste stemme må telles, mens Trump-tilhengernes slagord har variert – fra «stop the count» i delstater der presidenten leder, til «count the vote» eller «stop the steal» der pilen peker i retning Biden.

Her er noen av de mest dramatiske videoene fra de viktigste vippestatene det siste døgnet:

Michigan:

Ved TCF Center i Detroit, Michigan ble det tidlig meldt om relativt anspent stemning:

Politiet forsøkte å kontrollere en tidvis kaotisk situasjon der flere krevde å få komme inn i lokalene hvor stemmene ble registrert.

Valgreglene i flere amerikanske delstater legger til rette for at såkalte election challengers og poll watchers får mulighet til å observere hvordan stemming og telling foregår. Førstnevnte kategori har rett til å klage ved mistanke om at valgregler ikke blir overholdt.

Strenge smittevernregler skal være noe av grunnen til at flere av dem ble nektet inngang i går kveld:

En relativt stor gruppe av presidentens tilhengere stilte krav om at tellingen av poststemmer måtte opphøre umiddelbart:

Arizona:

I den viktige vippestaten Arizona har tv-kanalen Fox allerede erklært Biden som vinner (mens flere andre medier sitter på gjerdet).

Torsdag kveld samlet flere Trump-tilhengere seg utenfor Maricopa fylkes valgkontor i Phoenix, der det fortsatt gjensto å telle mange stemmer. Ett av slagordene var behørig nok «Fox News sucks»:

Pressen ble på et tidspunkt bedt om å forlate lokalene på grunn av fare for voldelige sammenstøt. Trump-tilhengere i Phoenix mener at deres stemmer med vilje er blitt forkastet og ropte slagord som «stop the steal».

Flere medier har rapportert at enkelte demonstranter var bevæpnet:

For å gjøre kaoset komplett hadde også Biden-tilhengere dukket opp for å forsikre seg om at deres stemmer blir med i opptellingen – og at tellingen fortsetter:

Politi i opprørsuniform var i beredskap gjennom kvelden:

Valgkontoret takket etterpå for at stemmetellerne fikk mulighet til å gjøre jobben sin:

Nevada:

En mindre gruppe Trump-tilhengere samlet seg også utenfor valgkontorene i Clark county, Nevada, der tellingen ennå ikke over. «Stop the steal», ropte demonstrantene:

Pennsylvania:

Demonstranter i Philadelphia, Pennsylvania stilte krav om at alle stemmer må telles:

Protestene har fortsatt i dag, samtidig som Trumps valgkampmedarbeidere holdt pressekonferanse like ved «Count every vote»-markeringen:

Nord-Carolina:

Det er ikke meldt om store protester i den viktige vippestaten Nord-Carolina, men en mindre gruppe Biden-vennlige demonstranter samlet seg til en «Count every vote»-markering i Durham:

Andre delstater

Det ble også meldt om demonstrasjoner eller markering i delstater der opptellingen er over og resultatet klart.

Flere samlet seg til en større markering mot Donald Trump i Minneapolis, Minnesota (der Joe Biden vant):

Det samme skjedde i Boston, Massachusetts (en delstat som også gikk til Biden):

I Portland, Oregon tok mange til gatene i protest mot Donald Trump, politivold og rasisme generelt. Politiet grep etter hvert inn og arresterte til sammen 11 personer, ifølge nyhetsbyrået Reuters:

Også Nasjonalgarden ble satt inn mot demonstrantene:

Det var også relativt mange deltakere i en «Count every vote»-marsj i Chicago, Illinois (en dypblå stat der Joe Biden vant med solid margin):

Mot slutten forsøkte flere å ta seg enda nærmere Trump Tower, men skal ha blitt stoppet av politiet:

Flere ble også arrestert av politiet etter store markeringer i New York, deriblant på Manhattan:

  • Endringslogg: 5. november kl 17 ble artikkelen oppdatert med videoer fra Philadelphia.

Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.