Festaften med Fjordman – kom inn, kom inn!

INN I VARMEN: Steve Bannon kom bakdøra til Oslo militære samfund.

– Hils på Peder, han er en god venn av meg, sier advokat Trond Ellingsen (Frp), og introduserer krølltoppen best kjent som «Fjordman» til sine samtalepartnere.

Det er fredagsstemning  i Oslo Militære Samfund, like utenfor muren til Akershus festning.

Frp-eren har huket tak i Peder Are Nøstvold Jensen for å spørre hva han synes om talen Bannon nettopp avsluttet i hovedstadens kanskje fjongeste selskapslokale.

Anders Behring Breiviks ideologiske forbilde og hyppigste referanse har tidligere forfektet at muslimer «må bli totalt og fysisk fjernet fra hele den vestlige verden». Han modererte seg etter 22. juli-angrepet, men i kveld synes han islam-delen av den tidligere Trump-strategens foredrag ble for liberalt.

– Han var bra 80 prosent av tiden, svarer Fjordman på Ellingsens spørsmål.

NETTVERKSBYGGER: Frp-er og Document-styreleder Trond Ellingsen (t.h) introduserer Peder «Fjordman» Nøstvold Jensen til øvrige venner.

Ellingsen var inntil nylig leder i Asker Frp. (Han gikk av etter å ha stilt seg bak gruppeleder Ole Jacob Johansen – også tilstede på Bannon-foredraget – etter en Facebook-post som sammenstilte bilder av den 16 år gamle klimaaktivisten Greta Thunberg og Hitlerjugend).

Ellingsen er også regjeringsoppnevnt til Utlendingsnemnda fram til 2020, etter forslag fra statsfinansierte Human Rights Service (fulltallig i Oslo Militære Samfund). Han er opptatt av at Sylvi Listhaug bør bli Frps partileder i stedet for Siv Jensen. Det har han nettopp skrevet som «gjesteskribent» på Document, der han er styreleder.

Det islamfiendtlige nettstedet kunne hyre Bannon til å tale i Oslo sist fredag etter at Nordiske mediedager i Bergen allerede hadde tatt kostnaden ved å få ham til landet.

En helt spesiell anledning

Det var en nydusjet mangemillionær som ankom Oslo Militære Samfund med storavisa Financial Times under armen. Mens pressefotografene og en liten gruppe innhegnede motdemonstranter ventet foran hovedinngangen, ble Steve Bannon kjørt til en bakdør.

DØRÅPNER: Steve Bannon ankommer via kjellerinngangen.

Kveldens impresario er Document-redaktør Hans Rustad, med svart tversoversløyfe og så stolt av å ha fått Bannon og nettstedets lesere  i samme hus at han blander kortene i talemanuset til introduksjonen. Det kunne knapt vært mer høytidsstemning om Trump sjøl hadde tatt turen.

«A very special occasion», sier redaktøren.

Etter storbrannen i Notre Dame-katedralen i Paris tre uker tidligere, skrev Rustad at «sporene gjør at jihad er et spørsmål som må holdes åpent», lenge etter at franske myndigheter hadde uttalt at det ikke dreide seg om noen ildspåsettelse. «At politiet på et så tidlig tidspunkt kunne si at det var en ulykke, virker ikke troverdig. Snarere tvert imot. Fransk politi har fått for vane å si at terrorister er sinnsforvirret før blodet har størknet. Det virker å være en politikk styrt fra oven», mente Rustad.

Oslo Militære Samfund ble en gang kalt «en av Norges viktigste talerstoler» av daværende utenriksminister Børge Brende. Under andre verdenskrig ble foreningens samling av storslåtte portretter lagret i sølvgruvene på Kongsberg for å gjemme oljemaleriene for den tyske okkupasjonsmakten. I kveld skuer imidlertid både kongefamilien og dekorerte generaler ned på kulturkrigerne som har inntatt bygget.

De er her alle sammen.

Mangemillionær Mikkel Dobloug, som har slått seg ned i salongen med en Bulmers og velkledde venner, er styremedlem i høyreradikale Resett – nettstedet som tidligere i år fremmet en tekst om at «Våre politikere bytter ut befolkningen».

Resett-investoren ankom sammen med Resett-skribenten Maria Zähler. Hun er i passiar med den reformerte høyreekstremisten Lena Andreassen og andre aktivister fra «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN), som er oppjaget etter å ha havnet i håndgemeng med venstreaktivister under Bannon-vorspielet på puben Dubliner tidligere på kvelden.

Hege Storhaug, som kaller asylinnvandring «invasjon» og har stilt seg positiv til å forby islam, har sikret en god plass framme ved scenen. (Hun skal snart ta mikrofonen og presentere seg sarkastisk som «den mest islamofobe personen i Norge»). Sammen med en annen tilhører, Rita Karlsen, utgjør hun Human Rights Service, trolig Norges eneste statsfinansierte blogg.

Tidligere i år publiserte HRS teksten «Fødselsraten» (illustrert med én hvit og én mørkhudet baby) som advarte mot å «dekonstruere egen befolkning» og spurte «Er Norge et sosialkontor og fødestue for utlendinger?».

VORSPIEL: Oslopolitiet avbryter munnhuggeri mellom en aktivist fra venstresida og den rasismetiltalte Lars Thorsen (ved døra) fra Stopp islamiseringen av Norge.

Bannons håndplukkede

Det er ikke bare kong Harald oppe på veggen som er uniformert, men ordspråket nede på gulvet er ikke «Alt for Norge». Enkelte i festsalen har på seg røde «Make America Great Again»-caps, én har valgt en variant med kamuflasjefarger, det amerikanske flagget og påskriften «Trump 2020».

Den amerikanske demagogen med mikrofonen, kjent for utsagn som «Darkness is good» og åpenhet om frykt som politisk valuta, kaster ingen skygger omgitt av store lyskastere og militærforeningens ærverdige lysekrone. Talen strømmes direkte i både norske og amerikanske kanaler, visstnok også til Kina.

Det er snille-Bannon, ikke han som kaller folk «a bunch of dykes» eller «limp dick motherfucker». I kveld er alle tilstedeværende på lag.

Nå snakker han om «klovnene» på World Economic Forum i Davos, hans favorittbilde på eliten han vil bekjempe med en (foreløpig mislykket) koalisjon av de høyrepopulistiske partiene i Europa.

– Hvis du ga meg valget om hvordan mitt land skulle bli styrt, ville jeg plukket de første hundre personene som kom hit i kveld foran de første hundre som ankom Davos. Mer mot, mer standhaftighet, mer sunn fornuft, større forståelse for humanitet, sier Bannon.

Fjordman har hentet et glass rødvin i baren. Han har med seg et kamera for å forevige begivenheten, og går flere ganger noen skritt fram for å få et bedre bilde av Bannon i festsalen.

Fanny Bråten fra SIAN følger med. Hun er for tiden tiltalt for en rekke tilfeller av hatefulle ytringer (den såkalte rasismeparagrafen), etter løpesedler om «import» av «morderzombier» og utsagn som «Gode muslimer er notoriske seksualpredatorer».

Ulf Leirstein sitter nærmere utgangen og strekker hals for å se bedre. Det er mulig han kom akkurat for sent til å være blant Bannons utvalgte hundre.

Hans nylige porno/mindreårige-relaterte exit fra Frp-politikken gjør at ingen lenger husker ting som at han klikket «like» på et Facebook-innlegg om «Uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen». Han har tidligere fått ros av Hans Rustad for sitt mot:  «Out of all of the 169 members of the Norwegian parliament, one, just one, had the guts to say that he would vote for you: His name is Ulf Leirstein», skrev Document-redaktøren i en tekst stilet til Donald Trump i fjor.

AMERICA FIRST: Donald Trumps valgkampeffekter er politisk markør også i Norge. I bakgrunnen: Ulf Leirstein.

– We are winning, men vi må jobbe hardt hver dag, sier Bannon fra den andre enden av salen.

Den tidligere Pegida-lederen Max Hermansen (nå SIAN) ler hjertelig med MAGA-capsen i fanget da Bannon reduserer venstresidas nye stjerne i den amerikanske Kongressen, Alexandria Ocasio-Cortez, til en «tidligere bartender». «Hun kan ikke stort, og det hun kan er feil», sier Bannon.

Noen meter til høyre for Bannon, rett under hedersplassen prydet av salige kong Olav, står Frp-politikeren Kent Andersen, snart på valg i Oslo.

Han er en av Documents fremste skribenter, og skrev i 2017 at: «vi har vært rause nok nå. De fleste har fått mer enn nok av Vestens ynkelige tilbaketog. Det er ikke bare muslimer som kan ta væpnet kontroll over egne bydeler – har eliten glemt det?». Tidligere i år framstilte han, uriktig, skribenten Sumaya Jirde Ali som «en ekstremist» i en annen tekst på Document.

– VI VINNER: Steve Bannon mener andre populistpartier i Europa kan lære av Norge.

Men hvem eier sentralbankene?

Bannon har treffende blitt beskrevet som en «Jekyll-og-Hyde-skikkelse i høyresidas kompliserte økosystem». Dette er mannen som den konservative rabulisten Andrew Breitbart kalte «Tea Party-bevegelsens Leni Riefenstahl» – som i at Bannon kan måle seg med Hitlers filmskaper når det kommer til å lage suggerende propaganda. I Bannons søken etter en altoverskyggende kulturkrig er det vanskelig å skille mål og middel – og hans egne meninger fra situasjonsbetinget skuespill. I 2016 proklamerte han stolt at hans Breitbart News var alt-right-bevegelsens plattform.

I Oslo gir han folkehelseminister Sylvi Listhaug skryt for hennes ferske la-folk-røyke-drikke-og-spise-det-de-vil-utspill.

Bannons tale har en del paradokser ingen i publikum ser ut til å ta notis av. Hans refreng med omsorg for den jevne arbeider var neppe hovedmotiv da mangemilliardærfamilien Mercer ble hans viktigste samarbeidspartnere bak trumpismen. Tilhørerne får med seg en tilsynelatende moralsk bredside mot den katolske kirken og «pavens pedofilikrise», men kanskje ikke at Bannon i 2017 sto last og brast med den overgrepsanklagede senatoren Roy Moore av strategiske årsaker.

Etter en time foredrag med Bannons binære verdensbilde – nasjonalisme  er bra og «globalisme» dårlig – reiser en mann seg på høyre fløy av Oslo Militære Samfund. Han har rukket flere turer i baren, og føler ikke Bannon leverer budskapet han er på jakt etter:

«Men…. Men… Viktigst av alt: HVEM EIER SENTRALBANKENE? HVEM EIER SENTRALBANKENE?», roper han på engelsk.

Konspirasjonsteorier om skjulte eierskap i verdens sentralbanker er ofte knyttet til antisemittisme, særlig oppdiktede forestillinger om den jødiske Rothschild-familien.

Bannon – som er mer Israel-venn enn antisemitt  – lar være å svare (om han i det hele tatt hørte hva nordmannen sa), men kunne fort risikert at en annen konspirasjonsteoretiker stemte i:

Bak i salen står den dresskledde nyfascisten Hans Jørgen Lysglimt Johansen, Oslo-mannen som tidligere i vår har blitt bortvist fra videregående skoler under forsøk på å rekruttere ungdommer til enmannspartiet «Alliansen». Johansen ble medieyndling som Trump-tilhenger for tre år siden, men ble etterhvert mer opptatt av å nekte for at jøder ble gasset i hjel i andre verdenskrig, skrev om hvordan «negere» skiller seg fra «oss», og vekket politiets interesse med twittermeldinger med en kombinasjon av utilslørt antisemittisme, snakk om forberedelser til «krig» mot meningsmotstandere, støtteerklæringer til organiserte nynazister og utsagn som at Erna Solberg «er en kriminell forræder som skal stilles for rette på Akershus festning i et nytt landssvikeroppgjør».

«Alliansen» var et forsøk på å få oppslutning  ved å kopiere nettprovokasjonene fra nettopp de rasistiske «alt-right»-miljøene i USA – som ble omfavnet av Donald Trump-valgkampen og altså til det fulle under Steve Bannon.

«Thank you Steve Bannon! Out with glory», tvitret Lysglimt da Bannon måtte gå av som sjefstrateg i Det hvite hus i 2017. (I dag er han mer avmålt: «Problemet med Bannon er at han er sionist. Hyller Israel»).

Hans Jørgen Lysglimt Johansen.

En markant islamkritiker

Selv om gjesten fra USA er deres felles trekkplaster denne kvelden i Oslo, har både Hege Storhaug i HRS og Documents Hans Rustad for lengst tatt avstand fra Lysglimt på grunn av antisemittismen, og han er ikke invitert til festmiddagen med Bannon i kjelleren etter foredraget.

Det skulle tatt seg ut.

Invitert er imidlertid Uwe Max Jensen, kandidat for det nye danske partiet Stram Kurs. Han poserer på bilder for en annen danske, bloggeren Steen Raaschou («Snaphanen»), som puster ut i Norge etter at han noen dager tidligere ble pågrepet og siktet av dansk politi for å bidratt til spredningen av jihadistenes halshuggingsvideo fra terrorangrepet på en dansk og norsk kvinne i Marokko i desember.

Uwe Max Jensens rasismedømte partileder, Rasmus Paludan, har uttalt at «de fremmede fienders blod vil ende i kloakken, der de fremmede hører hjemme», at hundretusenvis sitter hjemme og «klargjør sine våpen og øver seg på å treffe med sine rifler» – og at «det beste vil være om det ikke er en muslim igjen på jorden – da har vi nådd vårt endelige mål».

Document kalte Paludan en «markant islamkritiker» tidligere denne måneden, og har invitert partifellen på treretter, Bannon og vinpakke.

ENTUSIAST: «Fjordman» sikrer seg bilder av Bannon i Store festsal.

Før den tid snakker Bannon mye om Kina og lite om islam i Oslo. Men første spørsmål, fra en kvinne i salen, går rett på sak:

– Mange av oss i Norge er ganske bekymret for den islamske… jeg vil ikke si «invasjonen», det blir litt for hardt, men det har klart hatt litt av en innvirkning på landet vårt. Jeg husker du har sagt at Islam ikke er faren, det er sharia. Men det er selvsagt et spørsmål om demografi, vi kan havne i mindretall, mener jeg?

Bannon ignorerer premisset og snakker i stedet om Trumps kamp mot «radikal islamsk terrorisme» og samarbeid med Egypts president.

– Islam er ikke problemet. Problemet er politisk islam og «islamic supremacy», sier han.

Enkelte i salen veksler blikk i villrede men slår seg til ro når Bannon skryter av at han var med på å innføre det kontroversielle innreiseforbudet fra en rekke muslimske land til USA, basert på Trumps valgkamptale om «a total and complete shutdown of Muslims entering the United States».

Hege Storhaug reiser seg og forteller Bannon at den amerikanske utgaven av boken hennes heter «Islam The Plague – Europe Invaded, America Beware!».

– En veldig subtil tittel, sier Bannon ironisk, og høster latter i salen.

– SUBTILT: Hege Storhaug stiller Bannon spørsmål om islam.

Godlia kino 2.0

Det er Øystein Hedstrøms tur, han sitter på første rad og har viftet med armen noen ganger for å få ordet. Han presenterer seg som tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og takker for Bannons gode ord om partiet i dagens aviser.

– Det skjer ikke ofte, sier Hedstrøm.

I 1995 sto han for en av de største skandalene i Frps historie, da han i hemmelighet holdt tale for nasjonalistene i «Den norske forening» på et møte på Godlia kino i Oslo, der han i praksis la fram en strategi for hvordan de kjente rasistene i salen og mer stuerene politikere best kunne samarbeide.

I 2019 ber Hedstrøm Bannon om råd for hvordan man kan «åpne øynene» til det norske folk når de bryr seg for lite om farene ved islam.

– Det jeg beundrer med Fremskrittspartiet er at dere et skinnende eksempel for andre populistpartier i hele verden på hvordan man arbeider hardt og faktisk kommer seg inn i en koalisjon. I den koalisjonen må man gjøre kompromisser, men man lærer å regjere, sier Bannon.

– Jeg liker ikke svarene hans om islam, sier Max Hermansen i SIAN til en meningsfelle litt senere.

På den eksklusive middagen etterpå tar Hege Storhaug ordet for å overrekke boken sin til Bannon.

Fjordman har sagt farvel til nye og gamle venner for denne gang, og den tidligere HRS-skribenten Nina Hjerpset-Østlie er på vei hjem for å blogge om hvor hoderystende latterlig det er at motdemonstranter ropte «Ingen rasister i våre gater» utenfor.

En mann kjefter opp Filter Nyheter.

«Hvorfor tar du bilder av privatpersoner? Det er ytringsfrihet i dette landet!».

– Godt å møte dere alle sammen

Utenfor kommer en middelaldrende Bannon-tilhører bort til Ulf Leirstein med et hvitt ark, ber om autografen og takker ærbødig.

På Facebook tre dager senere er den danske bloggeren Steen Raaschou entusiastisk etter ekskursjonen til Oslo.

«Det var et verdensklasse arrangement. Godt at møde jer allesammen», skriver han i en hilsen til Peder Nøstvold «Fjordman» Jensen.

Jensen skriver at «Det var godt jobbet av Document å få Steve Bannon til Norge».

Det ryr på med likes. Tommel opp fra Fanny Bråten i SIAN, også til Fjordmans lille innvending om at arrangementet var utsolgt:

«Oslo Militære Samfund er et flott lokale. Det eneste minuset er at det skulle ha vært enda større».

 

  • Rettelse: I den første publiseringen av denne artikkelen var det indikert at Hans Rustad ankom arrangementet sammen med Mikkel Dobloug, noe som ikke er riktig.

Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.