Løslatt etter lange avhør: Nekter straffskyld for bedrageri av bistandsmillioner

Onsdag morgen ble analytikeren Christian Nellemann, sjef for det lille foretaket Rhipto Rapid Response – Norwegian Center For Global Analyses, pågrepet av etterforskere fra Økokrim da han ankom Klima- og miljødepartementet i Oslo sentrum for et møte.

Filter nyheter skrev i går at at Nellemann er siktet for grovt bedrageri av omlag 56 millioner kroner. Det er penger som foreningen Rhipto har fått i tilskudd fra Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet de siste seks årene.

I 17-tida torsdag ble den bedragerisiktede 55-åringen løslatt, noe som innebærer at Økokrim ikke har sett behov for å begjære ham varetektsfengslet.

– Han erkjenner ikke straffskyld, men vi har ingen kommentarer utover det, sier Nellemanns forsvarer, advokat Pål Sverre Hernæs ved Advokatfirmaet Hjort, til Filter Nyheter.

Statsadvokat Henrik Horn i Økokrim opplyser at Rhipto-sjefen har ønsket å forklare seg i omfattende avhør onsdag og torsdag.

– Det er gjennomført avhør over to dager, og siktede har bidratt til å opplyse en rekke forhold, sier Horn til Filter Nyheter.

Anmeldelse på hundre sider

Etterforskningen dreier seg altså om flere år der den norske foreningen Rhipto har mottatt bistandspenger.

...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.