Justisministeren om NNPF: Ingen tillitskrise i norsk politi

PUH! INGEN TILLITSKRISE I NORSK POLITI: «Jeg vil advare mot å trekke konklusjonene for langt, om at det er en generell tillitskrise i politiet». Det sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) da hun i dag besvarte en interpellasjon om Rolleforståelseutvalget i Stortinget. Hun avviser – ifølge NRK – at måten Norsk narkotikapolitiforening har opptrådt på, med blanding av rollene som henholdsvis politi og politisk pressgruppe med et konservativt syn på ruspolitikk, kan ha ført til at politifolk har gått for langt i å bruke tvangsmidler. Det selv om Riksadvokaten har påpekt at politiet ikke har hjemmel til maktbruk i en del mindre alvorlige narkotikasaker. «Det som er avdekket der, er fulgt opp av politiet og Politidirektoratet. Det er ikke sånn at hver enkelt politibetjent bevisst har gjort feil», mener ministeren. 

SV-representant Andreas Sjalg Unneland, som står bak interpellasjonen, mener imidlertid at saken er en politipolitisk skandale, og får støtte fra Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik, som beskylder Mehl for å ha vært passiv med å følge opp Rolleforståelsesutvalgets rapport. Én ting er alle enige om: Norsk narkotikapolitikk bør skifte navn til noe som ikke inneholder «politi». Bortsett fra Per-Willy Amundsen (Frp), da. Han har «ikke annet enn skryt å gi til Norsk narkotikapolitiforening», ifølge NRK.

Les også våre saker om Rolleforståelsesutvalgets rapport: Rapport om samrøre med NNPF ryster Politi-Norge – De 19 mest oppsiktsvekkende punktene i rapporten – Politiets utbetalinger til NNPF slaktes av granskerne.


«FULLSKALA CYBERINVASJON»: «Vi har vært i en fullskala cyberkrig med Russland siden 14. januar i fjor», forteller Ukrainas cybersikkerhetssjef Viktor Zhora til Filter Nyheter om datoen da offentlige ukrainske nettsider ble hacket. Han mener angrepet var nøye planlagt og koordinert av en gruppe russiske hackere: «Det antas å være en av de psykologiske operasjonene mot Ukraina. Målet var ikke økonomisk vinning, siden hackerne ikke krevde penger. Hovedmålet var å spre desinformasjon i offentlig tjenester. Sekundært var angrepet et forsøk på å ødelegge ukrainsk infrastruktur og undergrave tilliten folk har til offentlige myndigheter»Les hele saken her.


  • Tegn et abonnement på Filter Nyheter! Da støtter du vår journalistikk og får vårt papirmagasin i posten, slik at du kan lese sakene våre skjermfritt. Klikk her for å lese mer og tegne deg!

UT AV BEDRAGERI-ANKLAGET STORKONSERN: I forbindelse med sin årvisse rapport om ansvarlige investeringer har Oljefondet i dag avslørt at de har solgt seg helt ut av Adani-gruppen – et internasjonalt konglomerat som fra hovedkvarter i Ahmedabad i India driver alt fra havner og flyplasser til gruver, matvarefabrikker, strømproduksjon, fornybar energi og fossilgass. 

Adani har vært i hardt vær etter at det amerikanske analysefirmaet med det velklingende navnet Hindenburg Research tidligere i år veddet stort på at det var overpriset, og i en rapport anklaget grunnleggeren for kursmanipulasjon og utnyttelse av skatteparadiser. Siden har aksjekursen halvert seg. Oljefondsjef Nicolai Tangen sier til E24 at caset illustrerer viktigheten av aktive forvaltere: «Hvis du er en ren indeksforvalter, så sitter du med disse råtne eplene».


MAKSPRIS, SCHMAKSPRIS: Debatten om makspris på strøm vil ikke legge seg. Og da Arbeiderpartiets energiutvalg la fram sin rapport mandag vakte det oppsikt da de – i motsetning til sin egen statsminister – ikke avviste tiltaket. Hva er argumentene for og mot makspriser, og hvorfor er Jonas Gahr Støre så sikker i sin sak? Det kan du lese mer om i ukas utgave av vår faste kraftkrisespalte Filter KALDDUSJ. Ligger den ikke i innboksen din, ligger den her.


  • For å få tilgang til våre faste nyhetsbrev og spalter, må du ha abonnement på Filter. Da får du Filter KALDDUSJ hver torsdag, klimaspalten ELENDIG FREDAG hver fredag og det faste morgenbrevet Filter KAFFE hver arbeidsdag før klokka sju, med mer. Billigste variant koster ikke mer enn en (litt dyr) kaffekopp i måneden, og du kan si opp når som helst. Klikk her for å lese mer!

MELDINGER OM NY STOROFFENSIV: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befinner seg i Brüssel, der han i dag langet ut mot Russland i EU-parlamentet. Samtidig ser det ut til at russiske styrker har begynt en ny storoffensiv på flere fronter i Øst-Ukraina, blant annet mot vestsiden av Luhansk, melder militæranalytikere i den amerikanske tankesmien Institute for the study of War (ISW). I går meldte også den ukrainske guvernøren i Luhansk at antallet angrep har økt betraktelig. Britisk etterretning skriver at den russiske offensiven kan ha bygget seg opp i flere uker, helt siden midten av januar. Ifølge Aftenposten har russerne også skrudd av mobilnettet i Luhansk for å kamuflere troppebevegelser, samtidig som ukrainske kilder melder om noen av de blodigste dagene i krigen så langt. Anslag viser at Russland kan ha en halv million soldater som kan settes inn i Ukraina. Flere eksperter påpeker imidlertid overfor VG at de er usikre på om Russland har evner og ressurser til å lykkes med et større gjennombrudd nå. Det er både et spørsmål om hvor god kvaliteten på nye soldater eventuelt vil være, mangel på stridsvogner og elektronikk for luftvåpenet. 

Den siste tiden har det kommet flere tegn som tyder på at myndighetene forbereder seg på en ny mobilisering. Ifølge den uavhengige russiske avisa Meduza er grensa til Georgia stengt, og fra 1. mars må russere ha tillatelse for å reise ut av landet. Trolig er dette et grep for å unngå at det skal hope seg opp med køer langs grensa med russere som flykter fra mobiliseringen, slik det skjedde i høst. Listene med reservister har også blitt digitalisert (disse listene var tidligere kun var på papir, og da ble flere mobiliserings-kontorer satt fyr på). I tillegg viser en lekkasje til flere uavhengige medier at universiteter ha fått ordre om å sette opp mobiliserings-kontor. President Vladimir Putin har foreløpig ikke avviklet dekretet om mobilisering fra i fjor høst. 


VANSKELIGERE Å REKRUTTERE TIL WAGNER: Ifølge den uavhengige russiske avisa Mediazona fortsetter Wagner-hæren å forsøke å rekruttere fra russiske fengsler, men det blir stadig vanskeligere å verve nye soldater etter ryktene om at de sendes inn som «kanonføde» stadig får sterkere fotfeste. Nå har Wagner-ledelsen derfor begynt med en ny propagandastrategi som går ut på å lage nyhetsreportasjer om overlevende fengselsdømte som nå er fri fra både kontrakten og fengsel etter et halvt år i krigstjeneste. Avisa skriver at også de ansatte i de russiske fengselskoloniene begynner å bli kritiske til at Wagner-leder Jevgenij Prigozjin skal ta ut innsatte som de selv trenger som arbeidskraft. (Les mer om Wagner her).


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.