Ukrainsk cybersikkerhetstopp til Filter Nyheter: Slik startet verdens første cyberkrig

– Når russerne rykker fram, er det første de gjør å ødelegge mobil infrastruktur og basestasjonene våre. Når de trekker seg tilbake, ødelegger de tv- og radioinfrastrukturen vår. De prøver å bruke infrastrukturen vår til å spre propaganda når vi er under okkupasjon.

Det forteller Viktor Zhora, sjef for digital transformasjon ved Ukrainas direktorat for spesialkommunikasjon og informasjonssikkerhet (CIP), til Filter Nyheter om cyberangrepene landet har vært utsatt for det siste året.

Filter Nyheter har tidligere skrevet om en serie dataangrep mot ukrainsk energisektor, valgsystemet deres, samt private og offentlige nettsider fra 2014 og fram til 2022. Det er antatt, blant annet av amerikansk etterretning, at russiskstøttede aktører står bak.

– Fienden ser etter et smutthull

Viktor Zhora har selv forsket på cybersikkerhet siden starten av 2000-tallet og har vært med på utvikle flere av den ukrainske statens forsvarssystemer mot dataangrep.

Han har tidligere argumentert for at russiske cyberangrep i Ukraina bør dømmes som krigsforbrytelser i menneskerettsdomstolen i Haag.

Enheten CIP er ansv...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.