Svein Østvik sa seg enig med nazi-sympatisør om Holocaust: – Det er så mye historieforfalskning

«Holocaust har jeg spurt ham om, jaja – jeg mener han har rett der og», sier Svein Østvik (62) om høyreekstremisten Hans Jørgen Lysglimt Johansen, som blant annet har uttalt at han «er dritt lei av at jødene skal pushe fram dette falske holocaust-narrativet».

Lysglimt Johansen ble i november i fjor tiltalt for hatytringer mot blant andre jøder framsatt i offentligheten fra 2017 til 2021, og hans bånd til nynazisme har vært veldokumentert i om lag tre år. Lysglimt Johansen har uttrykt støtte til Anders Behring Breiviks tankegods. Fordi han prøver å rekruttere ungdommer til fora der det pågår høyreekstrem radikalisering, har han lenge vært i søkelyset til politiet eller PST.

I en video fra april 2023 som nylig har blitt kjent via et innlegg av skribent Lasse Josephsen, skryter Svein Østvik av Alliansen-lederen, med beskrivelser av Lysglimt Johansen som «nyansert og klok» og beundringsverdig, og en person han «digger» og som «lyser godhet».

– Han er bare klok! Men det er ikke bra. Det er ikke bra å være klok, meddeler Østvik i videoen, som er direktesendt fra en bankettmiddag under vaksinemotstander-konferansen Spotlight i Stavanger 15. april 2023.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.