Milliardtap, strømbrudd og valghacking: De seks skumleste dataangrepene mot Ukraina

Etter at Russland annekterte Krym i 2014 har hackere utsatt Ukraina for hundretusenvis av cyberoperasjoner designet for å skape frykt og forvirring.

Sabotasjeangrepene har siktet seg inn mot sivile samfunnsfunksjoner, både offentlige og private.

Alt fra kraftselskaper, sykehus, aviser som Kyiv Post, telekomsektoren og satellittnettverk – til finanssektoren, flyplasser, jernbanelinjer og logistikkleverandører, har blitt ofre for hackingen.

https://twitter.com/KyivPost/status/1496775905192161280

Den konstante cybertrusselen har fått globale sikkerhetsanalytikere til å vurdere Ukraina som et laboratorium eller en lekeplass der russiskstøttede hackere fritt har kunnet teste ut nye cybervåpen, taktikker og verktøy, med mål om senere å rette seg mot vestlige land.

– Endrer seg hele tiden

Roger Johnsen, oberstløytnant og sjef for konseptavdelingen i Cyberforsvarets våpenskole, forteller at Russland helt fra 2014 og utover har hatt et visst overtak i å utnytte cyberdomenet i sin krigføring. 

– Da intern...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.