Iván (26) forteller om flukten fra Putins mobilisering: – Kunne aldri ha skutt ukrainere

Foto: Privat

Etter en vellykket ukrainsk motoffensiv i de østlige delene av Ukraina, kunngjorde Russlands president Vladimir Putin en «delvis mobilisering» av 300 000 nye soldater, den 21. september.

Bare fem minutter etterpå bestilte Iván K. (26) fra Moskva, som ikke ønsker etternavnet sitt på trykk, togbilletter for å komme seg ut av Russland. Iván hadde allerede bodd i Tbilisi, Georgias hovedstad, fra mars til starten av september på grunn av krigen. I starten av september reiste han tilbake igjen for å hjelpe moren hjemme.

Iván forteller at politiet flere ganger banka på døra hos moren for å verve ham til krigen mens han var i Georgia. Etter at Putin varslet den nye mobiliseringen, turte han ikke å ta sjansen på å bli værende. Oppholdet hjemme endte derfor opp med å vare i bare tre uker.

– Jeg ble veldig sjokkert over alt som skjedde. Men etter å ha møtt så mange ukrainere her i Tbilisi, kunne jeg aldri i livet ha båret et våpen og skutt dem. Jeg har aldri støttet denne krigen, sier han i en videosamtale med Filter Nyheter. 

Iván K. (26). Foto: Privat

Til fots over fjellene

En annen som forlot Russland tre dager etter Putins tale, er den 36 år gamle trebarnsfaren Evgeny fra Moskva. Evgeny er ikke hans ekte navn, av hensyn til familien hans som fortsatt ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.