Nå krangler «Djevelen» med Putin om hvem som gjør mest skade i Ukraina

I flere år har Kremls «cateringsjef» Jevgenij Viktorovitsj Prigozjin avvist å ha noe som helst med leiesoldathæren Wagner å gjøre. I stedet saksøkte 61-åringen journalistene som koblet ham til den paramilitære enheten for ærekrenkelse.

Men i en lekket video fra september henvendte oligarken seg til en gruppe fengselsinnsatte og fortalte dem at han representerte et privat, militært selskap. Der sa han «dere har vel hørt om Wagner?».

Etterpå innrømmet oligarken omsider å stå bak:

«Jeg vasket gamle våpen på egen hånd, jeg delte ut skuddsikre vester og fikk hjelp av spesialister. Fra det øyeblikket, den 1. mai 2014, var en gruppe patrioter født», erklærte Wagner-lederen via egen pressetjeneste.

Det siste halvåret har Prigozjin gjort seg langt mer synlig og tilgjengelig for internasjonale medier – i motsetning til Russlands president Vladimir Putin. Med sitt svære nettverk av PR-rådgivere og spinndoktorer, forsøker han å tegne et bilde av Wagner som mer effektiv og vellykket enn den tradisjonelle russiske hæren i Ukraina.

Påstått Wagner-avhopper i Norge

Én av «patriotene» hans har imidlertid rømt til Norge. 26 år gamle Andrej Medvedev hevder han var leder av en gruppe på først ti Wagner-soldater i Ukraina, deretter flere, og at han tjenestegjorde i fire måneder. Da han skulle hjem, ble kontrakten ufrivillig forlenget i seks måneder. Derfor flyktet han, har han selv fo...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.