Høyreekstremist dømt til ubetinget fengsel for trusler mot Filters redaktør

Morten Lorentzen under en nynazistisk demonstrasjon i Sverige i 2017.
Morten Lorentzen (55), som ifølge politiet er aktiv i flere ulike høyreekstreme miljøer, er i Moss tingrett dømt til fengsel i 30 dager etter at han for to år siden framsatte flere trusler mot Filter Nyheters redaktør Harald S. Klungtveit. «Truslenes innhold ga klare holdepunkter for at det kunne skje noe alvorlig med fornærmedes familiemedlemmer. (...) Bruken av tyske ord med nazistisk innhold forsterket etter rettens mening alvoret i truslene. Tiltalte fremsto som representant for et miljø som var kjent for bruk av vold», heter det i dommen.

Filter Nyheter avdekket i mai 2017 at Lorentzen, som tidligere het Morten Bakke, deltok i nynazistmarsjen til Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) i Falun i Sverige. Han ble da beskrevet som sentral i et internasjonalt nettverk av nazister og med en fortid fra Blood & Honour-miljøet på 1990- og 2000-tallet .

I forbindelse med at Filter Nyheter måneden etter skrev en artikkel om at DNM hadde fått forbud mot en demonstrasjon i Fredrikstad i juli 2017, kom telefonhenvendelsene fra Lorentzen til Klungtveit. «Ring meg nu, ditt SVIN! PeST SVIN! Hils din familieACHTUNG! RING NÅ!!! RASEKRIG!» og «Fristen for å ringe meg er nu 23 min. Sitter 5 mim. fra et av dine familiemedlemmer! KARAKTERLØSE AFASVIN» het det i noen av beskjedene. «Jævla svin! Nå skal du få kjørt ræva di den 29., altså»  (...) «Og en liten opplysning: pass på familien, 'a», uttalte han også. Moss tingrett slår fast at truslene var direkte knyttet til de journalistiske publiseringene. «Siktede skal dømme...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.