Hundretusenvis i gatene: Derfor gjør de opprør i Hong Kong

Protestene i Hong Kong har vært massive siden søndag.

De massive protestene i Hong Kong fortsetter onsdag: Politiet har avfyrt tåregassgranater mot store grupper av demonstranter som blant annet har forsøkt å komme seg inn i bygningen som huser den halv-autonome byens lovgivende forsamling. https://twitter.com/_racporter/status/1138720637457879040 Hovedveiene inn til bygningen er blokkert - og myndighetene har nå varslet at de utsetter både høringen og voteringen knyttet til det omstridte lovforslaget som har ført hundretusenvis ut i gatene flere dager på rad. De har også definert demonstrasjonene som opptøyer - og svart med gummikuler, tåregass og batonger. Her er svar på fem sentrale spørsmål akkurat nå:

1) Hva innebærer lovforslaget?

Lovforslaget vil i hovedsak muliggjøre to ting:
  • At myndighetene i Hong Kong kan utlevere personer som er ettersøkt av kinesiske myndigheter, slik at de kan stilles for retten eller bli fengslet i Kina
  • At andre lands myndigheter - inkludert kinesiske - kan be Hong Kong om å fryse eller konfiskere eiendeler som ledd i en utenlandsk etterforskning av personer som bor eller oppholder seg i byen
https://twitter.com/alanwongw/status/1138670655480639490

2) Hva frykter kritikerne?

Kritikerne frykter at borgere av Hong Kong eller andre som oppholder seg der skal kunne bli utlevert og straffeforfulgt i et kommunistisk diktatur hvor maktbalanse er uønsket: Kina opererer ikke med et skille mellom lovgivende og dømmende myndighet. https://twitter.com/cnni/status/1138767594943582208 Det kinesiske regimet straffeforfølger også politiske motstandere. Derfor er kritikerne bekymret for at Kina vil benytte lovendringen til å slå ned på opposisjonelle som befinner seg i Hong Kong, byen som i en årrekke har fungert som et trygt sted for politiske dissidenter.

3) Men er ikke Hong Kong en del av Kina?

Jo, Hong Kong er en del av Kina, formelt sett som en spe...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.