Nyhetsbrev onsdag 12. juni: Massearrestasjon i Moskva + Boris Johnson lanserer statsminister-kandidaturet

OPPRØRSPOLITI MOT UTLEVERINGS-PROTESTER: Politiet bruker tåregass og såkalte gummikuler mot demonstranter i Hong Kong i dag, og får nå kritikk av Amnesty for opptredenen. De enorme demonstrasjonene med hundretusenvis av deltagere som har dominert den halv-autonome byen de siste dagene er en protest mot et lovforslag som vil muliggjøre to ting:

  • At myndighetene i Hong Kong kan utlevere personer som er ettersøkt av kinesiske myndigheter, slik at de kan stilles for retten eller bli fengslet i Kina
  • At andre lands myndigheter – inkludert kinesiske – kan be Hong Kong om å fryse eller konfiskere eiendeler som ledd i en utenlandsk etterforskning av personer som bor eller oppholder seg i byen

Les mer i vår forklaringsartikkel her.

LØSLATT: Den russiske gravejournalisten Ivan Golunov fra det Latvia-baserte nettmagasinet Meduza ble i går løslatt fra husarrest etter at han torsdag i forrige uke ble pågrepet og siktet av Moskva-politiet for besittelse av narkotika. Siktelsen, som ble frafalt på grunn av «manglende bevis» var etter alt å dømme fabrikert av myndighetene og ble massivt fordømt av pressefolk, ytringsfrihetsforkjempere og Putin-motstandere både i og utenfor Russland: Mandag denne uka hadde de russiske avisene Vedomosti, Kommersant og RBK forsider med tittelen «Jeg/vi er Ivan Golunov»Under en  større solidaritetsmarkering for journalisten i Moskva i ettermiddag ble minst 400 demonstranter pågrepet
Både arrestasjonen av Golunov  og myndighetenes helomvending viser at Putin på samme tid er både impotent og usårbar, mener professor og Putin-ekspert Mark Galeotti«Han kan gripe inn i hvilken som helst sak, men gjør det vanligvis ikke. Han trenger sine bojarer og er tilbøyelig til å la vennene sine få det som de vil, selv om det undergraver hans egen stilling», skriver han.

MER BOMPENGEDRAMA: Høyre truer nå med å stanse Oslopakke 3 – den i utgangspunktet brede politiske enigheten om hundremilliardersplanen for finansiering av vei og kollektivtrafikk i Oslo og Akershus som inkluderer det nylig innførte bompengeregimet i hovedstaden. Begrunnelsen fra Høyre er at byrådet i sin fireårsplan kun har satt av midler til planlegging og ikke iverksetting av Røa-tunnelen, som er ment å ta unna gjennomgangstrafikken mellom Bærum og Oslo.

RÅTNENDE LIK OG ROTETE HÅR: «The Brexit that once lit up Tory imaginations is dead. They just can’t admit it, so parade the decomposing corpse», skriver The Guardians spaltist Rafael Behr om EU-floken i lederstriden hos Det konservative parti etter Theresa Mays avgang. Boris Johnson lanserte offisielt sitt kandidatur i dag, i en tale der han la vekt på at det å forlate EU uten skilsmisseavtale, såkalt «no deal», er noe han «ikke tar sikte på» men at forberedelsene til det må være «seriøse og energiske» fordi det er et sentralt «forhandlingsverktøy».
«The whole «Boris» persona – carefully careless hair and linguistic prestidigitation – is a vaudevillian trick that Johnson plays on British politics, manipulating debate away from his lying incompetence, idleness, philandering self-obsession and intellectual vacuity», skriver den nevnte Guardian-kommentatoren.

FENGSELSSTRAFF FOR FILTER-TRUSLER:  Morten Lorentzen (tidl. Morten Bakke), som ifølge politiet er aktiv i flere ulike høyreekstreme miljøer, er i Moss tingrett dømt til ubetinget fengsel i 30 dager etter at han for to år siden framsatte flere trusler mot undertegnede. Bakgrunnen var en artikkel vi publiserte om Lorentzen etter at han deltok på en nynazistmarsj i Sverige. (For spesielt interesserte – her er hele dommen).